Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baština

Otvorena obnovljena jugoistočna kula Dioklecijanove palače

dioklecijanova palača
05.07.2016.
u 17:17

Riječ je o prvoj fazi muzealizacije cijele kule

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, uz zvuke bubnjeva Dioklecijanovih pretorijanaca, svečano je otvorio obnovljenu jugoistočnu kulu Dioklecijanove palače koja će svakim danom, od 8.30 do 22 sata, biti otvorena za posjetitelje.
Nakon, ove početne obnove 1700 godina stare građevine koja je bila izvrsno očuvana trebale bi, ovisno o novcu, uslijediti zahtjevnije rekonstrukcije i kompleksniji zahvati.

U jugoistočnoj Dioklecijanovoj kuli, prostoru koji su arheolozi i konzervatori vratili u prvotan izgled kakav je bio kad su u njemu boravili rimski vojnici, održavat će se prigodne izložbe.

– Riječ je o prvoj fazi muzealizacije cijele kule. Bit je u sto posto pozornosti na arhitekturu, sve ostalo je u drugom planu – kaže Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja Grada Splita.

U sredini kule, prostora dimenzija 8,30 puta 8,30 metara, postavljena je izložba “Blago” autorice Vesne Ivanović. Na žičanim nosačima postavljenim u obliku križa, nalaze se lica-maske osoba i stvari vezanih uz Dioklecijana i on sam. Dizajn iluminacije izložbe potpisuje Fabrizio Michela Zucco.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije