Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska umjetnost putuje

Hrvatski umjetnici iz kolekcije Meneghello 
u Novom Sadu

12.05.2014., Hvar, otok Sveti Klement - Dagmar Meneghello na svom imanju u uvali Palmizana, koje ima cetrnaest objekata za smjestaj. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
VL
Autor
Derk
06.09.2016.
u 11:33

Umjetnine iz kolekcije Dagmar Meneghello putuju u Novi Sad

Za posljednji ovogodišnji mjesec poznata palmižanska kolekcionarka i galeristica Dagmar Meneghello (na slici) priprema veliku izložbu hrvatske suvremene likovne umjetnosti u Galeriji “Rajko Mamuzić” u Novom Sadu. Za novosadsko gostovanje zaslužan je i vojvođanski umjetnik Živko Grozdanić Gera koji je nedavno izlagao u Palmižani.

– Razmjena djela suvremene likovne umjetnosti Hrvatske i Srbije kroz izložbe ključ je suradnje, to je DNK zajedničkih projekata, razumijevanja sličnosti, razlika, rješenja... Ključ dekonstrukcije jednog modela zatvaranja koji opterećuje naše povijesti i postavljanje novog kulturnog modela koji pojmove suvremenog društva razumije kao vrijednosti Europske unije, vrijednosti u razlikama. U bogatoj povijesti obje kulture postoji bezbroj veza, od onih u ranom modernizmu kroz suradnju hrvatskih i srpskih avangardi s početka 20. stoljeća, pa sve do zajedničkih projekata umjetnika iz perioda neoavangarde – kaže Živko Grozdanić Geera.

Dagmar Meneghello izložit će u Novom Sadu djela umjetnika s kojima je blisko surađivala posljednjih pola stoljeća, a to su, među ostalima, Boris Bućan, Đuro Seder, Nives Kavurić Kurtović, Ivan Lesjak, Ivo Đebalj, Ferdinand Kulmer, Željko Hegedušić, Miroslav Šutej, Boris Demur, Nada Falout, Vjenceslav Richter, Vatroslav Kuliš, Toni Franović, Paulina Jazvić, Lidija Patafta, Stefan Lupino, Zlatan Vrkljan, Nikola Reiser, Ivica Malčić, Darko Bavoljak, Ivo Pervan, Tisja Kljaković... Kustosi su izložbe Danijela Halda i Živko Grozdanić.

Na izložbi će biti izloženo dvije stotine raritetnih radova, a bit će otvorena do veljače 2017. godine. Izložbu podržava i Hrvatski građanski savez čiji predsjednik Tomislav Stantić ističe da je cilj izložbe razbijanje skepsi koje još uvijek postoje između dvije kulture i dva naroda. Izložbu će pomoći organizirati i galerija Geramuseum iz Vršca i Art Kult iz Novog Sada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije