Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobio državnu potporu

Kako sam došao na ideju da radim strip o Paveliću

27.02.2014., Vinkovci - Poznati vinkovacki strip crtac i scenograf Gradskog kazalista Dubravko Matakovic osmislio je novi vizualni identitet kazalista. Photo by:Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
13.02.2017.
u 19:24

Vinkovački autor stripa Dubravko Mataković dobio je potporu od Ministarstva kulture za strip “Zgode i nezgode Ante Pavelića”

Na objavljenom popisu odobrenih potpora za poticanje književnog stvaralaštva nalazi se i nekoliko strip-crtača. Među njima je i Dubravko Mataković sa stripom “Zgode i nezgode Ante Pavelića”. Autora kultnih Prot pikčersa pitamo o čemu je riječ, pogotovo što se strip pojavljuje u osebujnom političkom trenutku.

– U nas su politički trenuci uvijek zanimljivi. Vjerojatno će biti reakcija jer će mnogi reagirati na prvu, na sam naslov, a da ne pročitaju što je unutra – odgovara Mataković na pitanje zašto je od svih današnjih tema odabrao baš Pavelića. Isto tako, Matakovića nismo navikli gledati na popisima potpora.

– Naravno da strip nije umiruća umjetnost, možda se tako samo čini jer se na neki način transformirao. Živi u luksuznim tvrdoukoričenim izdanjima namijenjenima istinskim ljubiteljima. Za ostale su tu kiosk-izdanja, uobičajeni naslovi koji se prežvakavaju desetljećima i kroz koje, nažalost, javnost još uvijek percipira strip kao nešto trivijalno, a čak i njih možete nabaviti u luksuznim izdanjima. Autori stripova u nas rijetke su zvijeri, marljivi i samozatajni umjetnici i ne živi ih puno od tog posla jer je naše tržište malo. Neki su se izvrsno prilagodili i uspješno rade za strane izdavače, ali živjeti od stripa rađenog za domaće tržište gotovo je nemoguće, morate imati još dodatnih poslova, ako ne i stalno zaposlenje.

Tražio najnižu potporu

– Tražio sam najnižu potporu, za tri mjeseca, jer nisam vjerovao da će uopće proći, iako ću ovo raditi sigurno dvije godine. Na kraju, lijepo je da se strip napokon počeo i tako vrednovati, kao umjetnički oblik koji nije manje vrijedan od književnosti ili filma – kaže popularni autor.

– Dugo imam potrebu napraviti cjelovečernji strip. Svi moji dosadašnji albumi samo su kompilacije već objavljenih i naručenih stripova, uglavnom od jedne table. Najdulji stripovi, njih nekoliko, napravljeni su na samo deset tabli. Onda sam, mislim lani, počeo ozbiljnije raditi na konstrukciji priče i bilježio na papir natuknice bez redoslijeda, bio je to živi krkljanac u kojem sam se jedva snalazio. Da ne duljim, iskoristio sam godišnji odmor i u desetak dana napisao scenarij, razrađen po tablama, njih oko 150, iako mi je prvotna namjera bila napraviti standardnih pedesetak. U međuvremenu sam doznao da postoje te potpore i da prolazi i strip pa sam ga prijavio i eto – govori poznati autor. Iz nekoliko tabli koje smo dobili na uvid i nama je teško zaključiti kakva je zapravo radnja stripa. Odgovor je matakovićevski najmanje predvidljiv.

Strip koji djed čita djeci

– Želio sam to držati u tajnosti dok strip ne bude objavljen, ali do tada će proći još vremena pa mogu otkriti o čemu je riječ. Dakle, nakon osmišljene osnovne priče daljnju realizaciju prepuštam improvizaciji i ubacujem detalje za koje mislim da bi mogli biti zanimljivi, poglavito meni za crtanje. Tako strip počinje u formi trailera za film u kojem Pavelića glumi Mitch Buchannon, koji je zapravo lik iz serije “Spasilačka služba”, a njegova oponenta Cvilidretu glumi Leonardo DiCaprio. Nakon nekoliko tabli vidimo da je zapravo riječ o stripu “Zgode i nezgode Ante Pavelića” koji djed čita djeci u nekoj gostionici derutnog interijera i sumnjivih higijenskih uvjeta. To je, dakle, samo uvod u strip – strip unutar stripa, po montipajtonovskom sistemu – “And now for something completely different” i priča ode u drugom pravcu. Htio sam da djed čita djeci nešto blesavo pa sam došao do tog naslova. Na kraju sam zaključio da bi to bio dobar naslov za album, intrigantan i provokativan. Zapravo, radnja uopće nema veze s Antom Pavelićem, što bismo rekli – samo običan marketinški trik. To ne znači da u daljnjem tijeku radnje ne dolazi do brojnih iznenađenja i preokreta. U osnovi je riječ o istoj akcijskoj fikciji s elementima znanstvene fantastike, horora, kung fua i drugih tema i obilježja trash filmova i stripova. Dakle, nema nikakve veze sa stvarnošću, same izmišljotine – kaže Mataković.

>> Kad je čovjeku dosadno on tada pobenavi

Komentara 11

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:06 13.02.2017.

Veli Dubravko: "Zapravo, radnja uopće nema veze s Antom Pavelićem, što bismo rekli – samo običan marketinški trik." - prije nego svi crveni I "mirni komšije" of pr'eko pomahnitaju.

BR
Brandfackel2
20:07 13.02.2017.

Mataković je istinski velikan stripa. Njegova djela u posljednja dva desetljeća nenadmašiva su vizualno, duhovitošću dijaloga, superioran je u svakom pogledu i stvarao je stripove u rangu legendarnoga Alan Forda. Nažalost, kao i većina "hrvatskih umjetnika", prodao se (valjda zbogg neimaštine) za judine škude jugoslovenskim portalima poput Net.yu i njegov stil izražavanja sve više dolikuje šalama i pošalicama iz narodnooslobodilačke borbe. Matakoviću, savjetujem ti da osnuješ financijsko-materijalni fond u koji bi ti mogli i uplaćivati "Pavelićeve" kune i donirati slavonske čvarke, a ti zauzvrat okreni svoju energiju ponovno ka istinskom humoru koji neće biti uliznički. U suprotnom možeš odmah zamoliti Dežulovića da te uhjebi u srpskim Novostima....

UV
Uvjekprotiv
20:14 13.02.2017.

po jedan primjerak poslat Vucku i malom slobi a i seselju i vulinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije