Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skladgradnja od HAC-a dobila poslove vrijedne najmanje 800 milijuna kuna

Žužuli gradili čvorište prema Sanaderovu rodnom selu

hac
Leonard Ninčević/Pixsell
27.11.2009.
u 00:49

Kad su se okoristila preplaćenim poslovima u Brodosplitu, braća Žužul prebacila su se u cestogradnju i odmah dobila posao izgradnje čvorišta Vučevica. To je bio samo početak.

Tvrtku Skladgradnja iz Imotskog osnovao je Ante Žužul, a poslovni procvat doživljava nakon što su je naslijedili njegovi sinovi Jozo i Slaven. Proboj na tržište započeli su poslovima u Brodotrogiru gdje su radili na antikorozivnim, monterskim i zavarivačkim radovima.

Plaćani i na vrijeme

Čim su se pojavili, među ostalim kooperantima trogirskog škvera počele su priče o strelovitom uspjehu tvrtke Skladgradnja koja iza sebe ima jako političko zaleđe. Osim što su prvi rođaci bivšeg ministra Miomira Žužula, dobre veze s HDZ-om pomogle su im ne samo da sigurno dobiju poslove nego i da im se obavljeno na vrijeme i isplati. Osim toga, cijene su kod Žužulovih bile “paprene”.

Rat građevinskom lobiju u Hrvatskoj zatražila je Europa

Dok je prosječna cijena bojenja broda iznosila oko dva milijuna kuna, tvrtka Skladgradnja taj je posao obavljala za dvostruko više novca.

Nakon dolaska Gorana Vukasovića na čelno mjesto splitskog škvera, braći Žužul još je jednom dobro krenulo s poslom. Bez obzira na to što su im cijene bile između 20 i 30 posto više nego kod ostalih kooperanata, uprava Brodosplita nije se bunila protiv toga. Uz to, fakture su se Skladgradnji, za razliku od drugih kooperanata, plaćale na vrijeme i potpuno.

No, nakon što su u javnost izašle afere vezane uz malverzacije u splitskom Brodosplitu, Žužulovi su se ostavili brodogradnje i prebacili se u cestogradnju. Iako navodno nisu imali nijedan bager, bez ikakvih problema dobili su 70 milijuna kuna vrijedan posao izgradnje Vučevice, izlaza s autoceste koji u prvoj fazi projekta nije ni bio u planu izgradnje, već je naknadno “ubačen” kako bi autocesta bila povezana s Dugobabama, rodnim selom bivšeg premijera Ive Sanadera.

Poslovi bez natječaja

Otad je tvrtka Skladgradnja u cestogradnji dobila poslove vrijedne 800 milijuna kuna iako se nagađa da je ta brojka još i veća kada se u obzir uzmu i svi poslovi koje su dobili bez javnog natječaja.

O strelovitom usponu Skladgradnje govore i podaci koje je tvrtka prijavila Fini. U 2003. godini prihodi su im iznosili 15 milijuna kuna, samo tri godine kasnije popeli su se na 193 milijuna kuna, a 2008. iznosili su čak 533 milijuna kuna.

Komentara 101

OB
-obrisani-
09:58 27.11.2009.

RAMIRA..... prdis u vjetar, a to je glupo...okreni se..!!! :

RA
ramirna
11:08 27.11.2009.

reponja

SL
sljivo
04:20 27.11.2009.

Kome ces ih prijaviti? Ti kaj ti se budu javili na telefon je nakral jos vise od seoskih tajkuna. Sve je to povezano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije