Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKONČANA POTRAGA

Župnika don Milu Ivančića ubili lopovi jer ih je prepoznao

Mile Ivančić
Marina Borovac/Večernji list
11.02.2013.
u 15:39

Prerezali su mu vrat i zatukli ga kamenom nakon što je jednom napadaču uspio strgnuti masku s lica

– Imamo osumnjičene za ubojstvo župnika Mile Ivančića – potvrdio je za Večernji list Marijan Šimić, ravnatelj policije Unsko-sanskog kantona. Svi osumnjičeni, a privedeno ih je sedmero, s bihaćkog su područja, a neke je od njih župnik Ivančić, koji je ubijen u petak navečer u župnom stanu u Zavalju, i poznavao. Prema nekim informacijama, među osumnjičenima ima i maloljetnika. Za trajanja istrage policija je pretražila stanove privedenih u kojima su pronađeni dokazi koji ih povezuju sa zločinom. Navodno svi danas privedeni neće biti i prijavljeni za ubojstvo.

Zaskočili ga u hodniku

Iako je u početku bio zbunjujući motiv ubojstva 78-godišnjeg župnika jer su sve stvari u župnom stanu bile na svome mjestu i nije izgledalo da iz njega nešto nedostaje, motiv je ipak bilo koristoljublje.

– Ubojstvo nema nacionalni ni politički predznak. Bila je riječ o koristoljublju – kaže fra Božo Blažević, župnik iz Bihaća. Doznajemo da su napadači na don Ivančića bili maskirani i da je svećenik jednome od njih uspio strgnuti masku s lica. To ga je, navodno, stajalo života jer je prepoznao razbojnika. Napadači su svećeniku prerezali vrat i zatukli ga kamenom. Dogodilo se to u petak, nakon što se oko 21 sat vratio od Zvonimira i Milke Majstorović iz Zavalja, kod kojih je bio na večeri. Svećenikovo beživotno tijelo pronašle su sutradan oko 14.15 sati Marijana Dujmović i njezina 11-godišnja kći Ana-Marija.

– Ležao je na boku, zgrčen. Bio je sav krvav, a krvi je bilo i oko njega. Prepala sam se i pobjegla ne ušavši unutra. I sad me strah tamo otići – ispričala nam je Marijana Dujmović, kojoj je u petak župnik dao ključeve stana jer mu je u subotu trebala doći očistiti peć. Nakon povratka iz crkve, u kojoj je bila s kćeri, skrenula je k župniku. Zvonila je, a kako nije otvarao, otključala je ulazna vrata. I tada je ugledala stravičan prizor.

Pretpostavlja se da su ubojice svećenika zaskočile čim se vratio od Majstorovića, a u prilog tome ide i činjenica da je župnik na sebi imao kaput. Nakon što su ga ubili i vjerojatno iz kaputa ukrali novac, razbojnici su zaključali župni stan i pobjegli.

Znao tko ga potkrada

Biskup Mile Bogović potvrdio nam je da je župnik Ivančić dobio od biskupije novac za uređenje župnog stana, a dobio je i mirovinu:

– Stalno je radio i obnavljao župni stan, ne znam je li sada trebao platiti majstorima – kaže biskup Bogović. Dodaje da je od početka istrage vjerovao da je zločin počinjen u Zavalju razbojnički čin.

Iako je župnik Ivančić već nekoliko puta bio na meti pljačkaša, krađe policiji nije prijavljivao pa tako nigdje službeno nije evidentirano da mu je oko Božića iz župnog stana ukradeno oko 25.000 kuna. Od tada, navodno, novac i nije držao u stanu, već je sve što je imao nosio uza se. Pretpostavlja se da krađu nije prijavio jer je znao tko je lopov.

>> Kod Bihaća ubijen katolički svećenik

>> Sačekali su ga, ubili, zaključali i pobjegli

Komentara 17

MI
milan1
16:48 11.02.2013.

Ne znam kada ćete shvatiti da su ništarije uvijek ništarije, bez obzira da li se radi o hrvatima, srbima, muslimanima, ciganima-romima i da ne nabrajam sada sve nacije i moguće vjerske pripadnosti. Kada bi živjeli po vjerskim pravilima nikada se ovo ili ovako nešto slično ne bi dogodilo. Na sud s njima pa na prisilni rad.

SA
samograd
17:20 11.02.2013.

koliko je katoličkih svećenika ubijeno u zadnjih 5 godina u bosni, sigurno tri ! svaki put šatro je koristoljublje ,hrvati u bosni su obespravljena etnička zajednica. maćeha hrvatska politika ih je prepustila sarajevu koji im biraju predstavnika,oni u škripcu tražee pomoć kod dodiga . kolika je hajka na katoličku crkvu nije čudno da se ovakve stvari događaju , a naši mediji će se pobrinuti da se ovo zaboravi za dan dva

BI
Bišćanin
21:12 11.02.2013.

Beg slažem se sa tobom u potpunosti svaka ti čast na komentaru jer je istina da mi u Bihaću živimo jedan normalan život svi skupa pomažemo se obilazimo se za praznike i da ne nabrajam dalje a to bi moglii i ostali probati pa ako im ne uspije neka barem šute i neka ne šire mržnju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije