Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Mubaraku

Žrtve režima: Faraon neće živ iz zatvora!

hosni mubarak (1)
AFP/PIXSELL
03.06.2012.
u 10:00

Doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvima prosvjednika dobio je 84-godišnji diktator

Doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvima prosvjednika dobio je 84-godišnji Hosni Mubarak, prvi diktator iz neke od zemalja Arapskog proljeća koji je izveden pred sud. Naime, tuniskom predsjedniku Ben Aliju sudilo se za šverc droge i oružja u odsutnosti, a Gadafi je ubijen. Mubarak je vladao Egiptom 30 godina, od 1981. do 2011. godine, a strahovao je od smrtne kazne jer je na posebnom sudu u Kairu bio optužen za ubojstvo 850 prosvjednika.

Tata i sinovi

Promatrači suđenja tvrde da tužitelji nisu istragu proveli kako valja, a svjedoci su mijenjali izjave koje su dali na početku, u policiji. Poslije čitanja presude, kojom je na doživotni zatvor osuđen i bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adly, sudnicom se zaorilo klicanje, a ispred sudnice slavili su rođaci ubijenih.

Udovica jednog prosvjednika vikala je: “Tako sam sretna”, ali uskoro se veselje preokrenulo u bijes kad se doznalo da su pomoćnici bivšeg ministra unutarnjih poslova oslobođeni t su izbili sukobi s policijom, a bjesnjelo se i u Suezu. Sudac Ahmed Refaat rekao je da je 10-mjesečno suđenje bilo pošteno. Govorio je o Mubarakovih 30 godina mraka i hvalio “sinove naroda koji su se mirno podigli za slobodu i pravdu”. Mubarak i njegova dva sina, Gamal i Alaa, oslobođeni su optužbi za korupciju, ali sinovi ipak ostaju u pritvoru jer će im se suditi i za manipulacije na tržištu dionicama. Ostarjelog diktatora u sudnicu su donijeli na nosilima, a od početka suđenja u kolovozu 2011. godine liječe ga u Međunarodnom medicinskom centru blizu Kaira.

Egipatske novine presudu su najavile naslovima poput “Dan presude faraonu”. Presuda je izrečena u osjetljivom trenutku između dva kruga predsjedničkih izbora.

Napetost raste

Politička napetost u zemlji raste jer su mnogi mladi pobunjenici jako razočarani izborima. Mogu birati, naime, između Muhammada Mursija, kandidata Muslimanske braće, te Mubarakova posljednje premijera Ahmeda Shafiqija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije