Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zataškavao slučaj

Znao za pedofiliju i šutio dvije godine?!

'22.03.2010.Zagreb - U tajnistvu Hrvatske biskupske konferencije na Kaptolu 22 biskupi su predstavili pismo u povodu pristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Na predstavljanju su bili
'Boris Scitar/PIXSELL'
22.03.2012.
u 12:00

Mons. Želimir Puljić svojim je istupom pokazao kako smatra da je slučaj izmišljen ne bi li se Crkvi nanijela šteta

Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić već dvije godine zna za optužbe za pedofiliju protiv nekadašnjeg bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova. Tvrde to naši dobro upućeni crkveni izvori te dodaju da mons. Puljić ništa nije poduzimao sve do izlaska svjedoka u javnost. Ako je to doista točno, njegova se odgovornost povećava, i to ne samo pred hrvatskim institucijama (što on odbija tvrdeći da je Crkva iznad zakona), nego i pred Vatikanom.

Crkva je podijeljena u slučaju župnika Ivanova. Jedni i dalje tvrde kako je slučaj izmišljen da bi se Crkvi nanijela šteta. Njima se pribraja i zadarski nadbiskup, čiji je nastup na konferenciji za novinare sablaznio onaj dio klera koji je za rigorozan obračun s pedofilima u Crkvi. Oni koji podržavaju mons. Puljića i župnika Ivanova u crkvenim kuloarima šire priče da su dvojica svjedoka protiv Ivanova članovi protukršćanskih sekti. Točnije, jedan je član Makajine sljedbe (koja prakticira mnogoženstvo i slobodan seks), a drugi je bio član misteriozne "Crne ruže". Time bi se trebalo u pitanje dovesti njihova vjerodostojnost i potkrijepiti da je riječ o napadu na Crkvu, a ne da se slučaj svodi na jednog svećenika osumnjičenog za pedofiliju. Međutim, u javnosti se pojavio još jedan, treći svjedok.

Šokantno priznanje

Nakon što je prije mjesec i pol dana u emisiji 8. kat gledao svjedočenje Josipa Lisice kojega je zlostavljao bibinjski svećenik Ivanov, i 36-godišnji Bibinjac Josip Lenkić Barać odlučio je u javnosti progovoriti o svome slučaju, piše Zadarski list.

Najprije se javio nadbiskupu Puljiću te mu ispričao kako je kao dječak od 12 godina odlazio na vjeronauk don Ivanovu, a susreti su se nastavili i u sjemeništu kad mu je bilo 14 godina.

– Bio sam sjemeništarac pa me mogao svaki put zvati da dođem k njemu, a da nitko ne posumnja. Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na "duhovne razgovore". Oni su bili paravan i na njima je tražio da mu pokažem svoje spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi redalicom izmjeri koliko mi je spolovilo – ispričao je, među ostalim, Lenkić Barać.

Dao je iskaz policiji i sada očekuje da pravna država učini svoje. Nadbiskup Puljić rekao je da mu vjeruje te da će učiniti sve što treba. A što je trebao učiniti, najbolje govore vatikanske upute.

"S velikim bolom i sramotom treba priznati da su unutar kršćanske zajednice nevinu mladež zlostavljali svećenici i redovnici kojima su mladi bili povjereni", stoji u izvješću Svete Stolice o slučajevima svećenika pedofila koje je objavljeno 20. ožujka 2012. Ono se odnosi na rezultate apostolskog posjeta Irskoj crkvi. Benedikt XVI. u studenome 2010., dakle nakon objavljivanja dvaju izvješća irske vlade da su djecu seksualno iskorištavali svećenici, uputio je svoje predstavnike u Irsku te su oni obišli četiri nadbiskupije i više crkvenih ustanova i sjemeništa.

Problemi u Irskoj

Sada je objavljeno izvješće te komisije u kojem se ističe "zaprepaštenje i sram zbog grešnih i zločinačkih čina koje su počinili svećenici i redovnici", ali i zgražanje što biskupi nisu dovoljno učinili u suzbijanju tih zločina. Inspektori su otkrili mnoge manjkavosti u upravljanju Irskom crkvom pa će doći i do smjena na čelu biskupija. Benedikt XVI. se priprema poništiti crkvene hijerarhije u Irskoj. Svi biskupi koji su prikrivali istinu o svećenicima pedofilima bit će smijenjeni. Sedmorica su već dala ostavke. Premda se izvješće odnosi na stanje u Irskoj crkvi, ono mora biti i smjernicom za ponašanje i ostalim biskupima i biskupijama. Papa Benedikt XVI. više je puta kazao da svećenici pedofili moraju biti izvedeni i pred građanski sud za zločine koje su počinili.

Komentara 43

Avatar Rambo
Rambo
15:46 22.03.2012.

koliko li će još vremena narodu trebati da shvati.....kakva je Crkva....strašna laž i zabluda. ???

BA
Bart812
12:19 22.03.2012.

Halo novinari zar nema ni jedna pozitivna vijest iz Crkve?! Zašto ne napišete da je sinoć i preksinoć u Zagrebu na studentskom vjeronauku bilo na stototine i stotine studenata i slušalo predavanje o \"Teologiji tijela\"?! I tako već petu godinu za redom hrpa mladih dolazi. I napišite koliko je od tih 4000 prijava bilo lažnih. Svi pišu čim se za nekog kaže da je pedofil, a kada se ispostavi da je lažno optužen onda to više novinarima nije zanimljivo.

DE
DERAN
14:39 22.03.2012.

zlo i naopako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije