Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je to naučio

Znanstvenici u šoku: Kit beluga oponaša ljudske glasove!

kitovi
23.10.2012.
u 09:38

Ranije su rađeni eksperimenti u kojima se dupine treniralo da oponašaju ljudski govor

Američki znanstvenici ostali su u šoku nakon što su čuli glasanje kita beluga koje nevjerojatno podsjeća na ljudski glas. Prema pisanju tamošnjih medija ovo je prvi slučaj da je neka životinja spontano oponašala ljudski glas. Već su rađeni eksperimenti u kojima se dupine treniralo da oponašaju ljudski govor.

Upravo stoga znanstvenike je šokiralo kad su čuli devetogodišnjeg kita po imenu Noc kako ispušta zvukove nekoliko oktava niže od uobičajenih. Glavna nepoznanica bila je gdje i kada je kit čuo takve glasove, jer kitovi su poznati po oponašanju drugih zvukova u moru, ali radi se uglavnom o visokim tonovima.

Druga stvar koja je začudila znanstvenika bila je činjenica da zvukovi koje je Noc ispuštao nemaju nikakve sličnosti s glasanjem kitova te što životinja ima sposobnost brzo mijenjati tlak u nosnoj šupljini i tako stvara zvukove.

Oponašanje glasova kita Noca poslušajte ovdje.

Komentara 9

IM
Immanuell
10:17 23.10.2012.

Ne rade li to spontano papige? Jedna vrsta afričke rugalice radi to još bolje od papiga, a kokošina iz JAR -e je svjetski prvak u oponašanju zvukova, radi to čak bolje od žakoa. Jedino što su to sve ptice, a kit sisavac..... Ipak, zašto ne.....

WT
wtf
13:55 23.10.2012.

Glupani , progutao je čovjeka a ovaj doziva pomoć !

LP
Lebron Petrovic
11:46 23.10.2012.

Biće previše pelina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije