Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužitelji pistoriusu

'Znali ste da je u kupaonici Reeva. Hladno ste je ubili nakon svađe'

Oscar Pistorius (1)
Reuters/PIXSELL
19.02.2013.
u 09:40


Mislio sam da je to provalnik, a da ona čvrsto spava. Pucao sam iz straha... Tako se brani poznati svjetski atletičar

Na prvom sudskom saslušanju održanom danas u Pretoriji tužitelji su sudu kazali da je optuženi Oscar Pistorius svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice. Tijekom saslušanja tužitelji su također tvrdili da je bez ikakve sumnje riječ o ubojstvu s nakanom.

Na kraju je sudac odlučio da će Pistoriusu biti suđeno po “protokolu 6 “, odnosno da će biti optužen za ubojstvo s predumišljajem.

Tužitelj Gerrie Nel kazao je da je tijekom noći, u kojoj se dogodilo ubojstvu, Pistorius ustao iz kreveta, stavio svoje proteze, otišao do sedam metara udaljene kupaonice i počeo pucati. Ispalio je četiri hica. Čak tri metka pogodila su žrtvu. Nakon toga je Pistorius razvalio vrata i žrtvu odnio u prizemlje svoga doma.

Ne može pred sud

No njegov odvjetnik Barry Roux tvrdi da Pistorius nije znao tko se nalazi iza vrata kupaonice te da ni u kojem slučaju ne može biti riječi o ubojstvu s predumišljajem pa čak ni o običnom umorstvu. Roux je tijekom ročišta pročitao i Pistoriusovu izjavu uz obrazloženje da je njegov klijent u teškom emocionalnom stanju i da ne može govoriti pred sudom. Dok je odvjetnik iznosio njegovu obranu, Pistorius je neprekidno plakao.

U izjavi stoji kako je par tu večer odlučio provesti kod kuće. Bili su u spavaćoj sobi, Reeva je radila jogu, a on je gledao televiziju. Nakon toga su otišli na spavanje, a tijekom noći, u potpunom mraku, Pistoriusa je probudila neka čudna buka iz kupaonice. On se jako prepao i uhvatila ga je panika tako da se nije usudio ni svjetlo upaliti. Također je naveo da se bez svojih proteza osjeća izuzetno ranjivo i nezaštićeno. Misleći da se njegova djevojka nalazi pokraj njega u krevetu, počeo ju je dozivati, no ona se nije odazivala.

Ranjiv bez proteza

Pozvao ju je još jedanput tražeći da uzme telefon i nazove policiju. Kada odgovora opet nije bilo, uzeo oružje i otišao do kupaonice uvjeren da se unutra nalazi provalnik.

No tužitelji kažu da je on bio potpuno svjestan tko je u kupaonici, da je stavio proteze, otišao do kupaonice i nakon žestoke svađe s Reevom ispalio četiri metka u zatvorena vrata iza kojih se ona skrivala. Na ovome ročištu sudac je kazao kako ne može isključiti mogućnost da je ovdje doista riječ o ubojstvu s nakanom, no naglasio je kako ne želi isključiti ni mogućnost da promijeni odluku i Pistoriusa ne optuži za ubojstvo s predumišljajem.

Sučeva odluka o optužbi za ubojstvo s predumišljajem znatno će smanjiti šanse Oscara Pistoriusa da iz zatvora izađe uz jamčevinu i da na slobodi čeka suđenje. Da bi sud Pistoriusu odobrio puštanje uz jamčevinu, odvjetnici moraju dokazati da postoje izvanredne okolnosti zbog kojih njihova branjenika treba pustit iz pritvora. Oni su u izjavi pred sudom već pročitali da Pistorius jamči da neće pobjeći niti će pokušati utjecati na svjedoke.

>>Policija je kod Pistoriusa pronašla krvavu palicu za kriket!

>>Majka ubijene Pistoriusove djevojke: 'Zašto moja djevojčica?

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije