Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danima zagađen

Zmajlović zabrinut za kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu

mihael zmajlović,portal,rafinerija brod (1)
Ivica Galović/PIXSELL
24.04.2013.
u 12:52

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je danas zabrinutost stanjem kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. U posljednja dva tjedna prekoračene su koncentracije za lebdeće čestice benzena, sumporovodika i ozona.

U posljednjih četrnaest dana,  u zraku nad Slavonskim Brodom, prekoračene su koncentracije za lebdeće čestice, benzen, sumporovodik i ozon.

Maksimalne satne koncentracije benzena prekoračene su tijekom šest dana a tijekom dva dana zabilježene su satne koncentracije sumporovodika koje su prekoračivale satnu dozvoljenu koncentraciju i do dva i pol puta,  priopćili su iz Ministarstva zaštite prirode i okoliša, te dodali kako takvo stanje nije prihvatljivo nikratkoročno a osobito ne dugoročno.

Iz Ministarstva najavljuje da će po povratku iz Dublina gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara okoliša EU, ministar Zmajlović kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod.

- Zmajlović pozdravlja informacije koje dolaze iz Rafinerije o hitnom postavljanju mjerne postaje u krugu Rafinerije, no podsjeća da je prema okolišnoj dozvoli koju je Rafineriji izdala Republika Srpska mjerna postaja u Rafineriji trebala biti postavljena do 31. prosinca 2012 - stoji u priopćenju. 

Upozoravaju kako i na hrvatskoj strani ima problema s postavljanjem dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu. Prvi natječaj je poništen, a drugi je 1. ožujka stavljen u mirovanje jer se čekalo očitovanje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave na žalbe pristigle Državnom hidrometorološkom zavodu na dokumentaciju za nadmetanje.

DKOM je 16. travnja usvojio tri od četiri žalbena navoda žalitelja, a DHMZ će 29. travnja objaviti ispravak poziva na nadmetanje i dokumentaciju u skladu s obrazloženjem te novi rok za podnošenje ponuda koji će biti 3. lipnja. Pod pretpostavkom da će ovaj natječaj rezultirati odabirom jednog ponuditelja, postavljanje mjerne postaje može se očekivati najranije za 60 dana od dana odabira ponuditelja.

Potpisivanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja po zadnjim informacijama predviđen je za lipanj ove godine.

- Pomaci su jedva vidljivi i prespori i meni kao ministru zaštite okoliša i prirode neprihvatljivo je da od sastanka do sastanka prođu mjeseci. U pitanju je zdravlje građana i nitko od nas ne može biti siguran kako utječe svaki novi mjesec u kojem nema pomaka na bolje. Hrvatska je dužna zaštititi svoje građane, a BiH je dužna poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države. Na tome ću inzistirati a rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu ostaje prioritet broj jedan mog ministarstva dok se trajno ne riješi - rekao je Zmajlović, kako stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije