Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita okoliša

Zmajlović: Sustav otkupa PET ambalaže je nakaradan

Zmajlović portal (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
03.04.2013.
u 13:31

Ministar je kasnije u Vladi medijima predstavio projekt Natura 2000, u koji Hrvatska ulazi 1. srpnja ulaskom u EU, a riječ je o određivanju skupa područja koji se izdvajaju radi zaštite određenih vrsta koje na njima žive.

Netransparentnost i nemogućnost predviđanja što će se dogoditi sutra, a sve zbog izbora i promjene vlasti, glavna su zapreka razvoju održivog gospodarstva. Rekao je to Žarko Horvat iz tvrkte Holcim na okruglom stolu o zaštiti okoliša pod nazivom EUforija. Teško je, smatra, razgovarati o bilo čemu ako je jedini horizont koji vidimo sljedeći izbori.

- Apsolutni stav svih je \"not in my backyard\", vjerojatno zato što nemaju povjerenja u one koji donose odluke - rekao je Horvat.

Dodao je i kako je jedan od većih problema nedostatak odgvornosti jer da gospodarstvenici uglavnom poštuju zakone, jer u protivnom bivaju kažnjeni, dok kad jedinice lokalne samouprave ne poštuju zakone onda se ništa ne dogodi.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović koji je sustav otkupa PET ambalaže nazvao nakaradnim jer su jedne vrste polimera unutar njega a druge nisu.

- Staklo i PET ambalaža se prikupljaju, a komunalna poduzeća prisiljena su prikupljati sve ostalo, što nije toliko isplativo - rekao je ministar i dodao kako sve treba vratiti pod kontrolu komunalnih poduzeća kako bi se stvorilo održiv sustav, odnosno da komunalna poduzeća gubitke prebiju zaradom od stakla i PET ambalaže.

Ministar je kasnije u Vladi medijima predstavio projekt Natura 2000, u koji Hrvatska ulazi 1. srpnja ulaskom u EU, a riječ je o određivanju skupa područja koji se izdvajaju radi zaštite određenih vrsta koje na njima žive. U Hrvatskoj Natura 2000 obuhvaća 29,64 posto ukupnog teritorija, dok je u EU ta brojka 18 posto. Ramona Topić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode rekla je kako Natura 2000 nije bauk jer da niti će ta područja biti ograđena ogradom, niti će na njima biti zabranjena svaka gradnja, a i vlasništvo će ostati u rukama dosadašnjih vlasnika.

- Nije zabranjena gradnja na tim područjima, ali svaki zahvat će morati proći proceduru da se utvrdi njegov utjecaj na okoliš - rekla je R. Topić i dodala kako ukupni troškovi za projekt u EU iznose oko šest milijardi eura godišnje, no da se korist i dobit od njega procjenjuje na 200-300 milijardi eura godišnje. 

>> Ministar Zmajlović otvorio Edukacijsko-promidžbeni centar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije