Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUP-ova tjeralica

Zlatko Čeljuska uhićen u Njemačkoj nakon tri godine bijega

'23.06.2009., Zadar - Zlatko Celjuska, suprug HRT-ove voditeljice Toncice Celjuske dolazi na sudjenje na Opcinski sud u Zadru zbog prevare. Photo: Filip Brala/24sata'
Filip Brala/PIXSELL
05.10.2012.
u 21:31

Čeljuska je u bijegu od 2009. godine nakon čega je za njim raspisana međunarodna tjeralica zbog prijevara u kupoprodaji zemljišta

Zlatko Čeljuska uhićen je u Njemačkoj, potvrđeno je Večernjem listu. Bivši je suprug HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske, podsjetimo, u bijegu od 2009. godine nakon čega je za njim raspisana međunarodna tjeralica zbog prijevara u kupoprodaji zemljišta.

Lažno se predstavio

Čeljuski se u Zadru od 2007.godine sudilo zbog prevare odnosno malverzacija s zemljištem. On se lažno predstavio Hrvatu iz Švicarske Jozi Golubu i prodao mu zemljište za 100.000 eura. Naime, Čeljuska je 2005. godine na još neutvrđen način nabavio original zemljišno-knjižnog izvatka za 255 metara kvadratnih u Diklu, u vlasništvu Benjamina Brkljače. Nabavio je i Brkljačinu osobnu iskaznicu u koju je stavio svoju sliku. Golub je ne znajući za prevaru potpisao kupoprodajni ugovor i potom podigavši novac sa svog računa u PBZ-u u Zadru isplatio Čeljuski, koji se predstavljao kao Brkljača, 100.000 eura na ruke.

Suđenje je započelo 2007.godine, a 2009. godine, kada se Čeljuska nije pojavio na ročištu u Zadru, počelo se špekulirati da je pobjegao u Njemačku kako ne bi izdržavao zatvorsku kaznu zbog malverzacija na zagrebačkom području. Zadarskom sudu njegov odvjetnik poslao je tada faksimil u kojem je naveo da Čeljuska zbog srčanih problema ne može trenutno sudjelovati na raspravama i od tada je bio nedostupan pravosuđu.

Dvaput rušio presude

Zlatko Čeljuska je je bio u Zagrebu dva puta puta pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare teške 100.000 eura, no Vrhovni sud je dva puta "srušio" te presude prihvativši njegove zahtjeve za izvanrednim preispitivanjem presude. To da dvaput uspije " srušiti" pravomoćnu presude za rukom je pošlo malo kojem optuženiku u Hrvatskoj. Prvi put je Čeljuska 2008. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog krivotvorenja osobne iskaznice Renea H. i prodaje njegova zemljišta 2002. za tadašnjih 210.000 DEM Milanu Z. Ta je presuda postala pravomoćna 2009., ali potkraj listopada te godine Čeljuska je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne.

No, preko odvjetnika je posegnuo za izvanrednim pravnim lijekom te je sredinom 2010. Vrhovni sud prihvatio njegov zahtjev za izvanrednim preispitivanjem presude i predmet je vratio na ponovno odlučivanje. Čeljuska se, naime, branio da na dan sporne kupoprdaje nije bio u Zagrebu nego na brodu "Wind Surf" na Hvaru, te je sudu i priložio fotografije s broda u luci. Godinu poslije, 2011. zagrebački Županijski sud ponovno je pravomoćno presudio da je Čeljuska, koji je i dalje bio u bijegu, kriv i da mora iza rešetaka. No, njegovi odvjetnici opet su posegnuli za zahtjevom za izvanrednim preispitivanjem presude i Vrhovni sud je opet usvojio njegov zahtjev.

Kako je Čeljuska, za kojim je na snazi bila tjeralica zadarskog Općinskog suda, također, zbog prijevare, i dalje bio u bijegu od ponovljenog suđenja u Zagrebu nije bilo ništa, a on se preko odvjetnika pravdao da se zbog kardioloških problema liječi u Njemačkoj. Tako je još u lipnju ove godine bilo izgledno da će zagrebački proces završiti u zastari , koja je nastupala 13 . kolovoza, jer više ništa nije značila raspisana međunardona tjeralica jer je bilo jasno da se presuda ne može donijeti do kolovoza. No, sada uhićenog Čeljsku još čeka zadarski proces zbog prijevare, koji nije još u zastari

>> Čeljuski ukinuta presuda, slučaj čeka novu odluku

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
21:42 05.10.2012.

hoce i ovaj proc ko Perkovic,ahaahahhahahahah

DU
Deleted user
21:56 05.10.2012.

Svi su jednaki pred zakonom, ali zakon nije jednak prema svima! - pouka (i) ovog slučaja gdje su uglednici dospjeli pod oštricu §, ali naposljetku bez posjekotina idu dalje. I da - manje znano, da nije bilo lika gore uslikanog i njegovih organizacijskih sposobnosti da se skupi ekipa, ne bi nikad nastao video iz potpalublja dok je brod bio u akvatoriju Paklenih otoka, a koji je kasnije srušio sve regionalne servere od Kranja do Skopja (onda je ADSL bio istinska rijetkost pa su mužjaci danima čučali online da ugrabe prigodu za download preko dial up-a). Tako da nije bez zasluga!

DK
dkatica2
22:07 05.10.2012.

i to treba znati prodati tuđu zemlju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije