Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud

Čeljuski ukinuta presuda, slučaj čeka novu odluku

zlatko čeljuska
Filip Brala/PIXSELL
30.08.2010.
u 22:01

Ako sud dodijeli predmet novom sucu, slučaj će 2012. vjerojatno otići u zastaru.

Ostvarila su se nadanja poduzetnika Zlatka Čeljuske, pravomoćno osuđenog na dvije i pol godine zatvora zbog krivotvorenja osobne iskaznice Renea Hollosa i prijevare od 100.000 eura, “da će pravni sustav naći snage da u konačnici na najvišoj razini donese pravomoćnu presudu”!

Da vjeruje u pravni sustav na najvišoj razini Čeljuska je izjavio lani u srpnju za jedan dnevni list, no potkraj listopada 2009. pobjegao je iz zemlje kako ne bi išao na izdržavanje zatvorske kazne. Sada je Vrhovni sud prihvatio njegov zahtjev za izvanrednim preispitivanjem presude i ukinuo mu pravomoćnu presudu, naloživši Županijskom sudu da ponovno odlučuje o njegovu predmetu.

Za Čeljuskom je još na snazi međunarodona tjeralica, a nakon njegova bijega njegova supruga Tončica Čeljuska, voditeljica i urednica HTV-ova Dnevnika, objavila je “da ona i muž već neko vrijeme ne žive zajedno i da su to odlučili kako im kćeri ne bi snosile posljedice svega onoga što se zbiva oko njega”.

U ožujku je sudu podnijela zahtjev za razvod braka, no još se nisu razveli. U vrijeme kada je pravomoćno osuđen, Tončica Čeljuska za Večernji je izjavila “da na žalost pravda nije zadovoljena jer je nevin čovjek proglašen krivim”, te dodala kako vjeruje da će pravda biti zadovoljena na Vrhovnom sudu.

Jučer je samo kazala: “Pozdravljam takvu odluku suda i drugo ništa ne želim komentirati.” Vjerovanja nje i supruga od kojeg se razvodi obistinila su se odlukom tročlanog vijeća Vrhovnog suda u kojem su bili Zlata Lipnjak Bosanac kao predsjednica te sutkinje Ileana Vinja i Melita Božićević Grbić.

Je li bio na brodu?
Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Lipnjak Bosanac ukinulo je presudu protiv Čeljuske, kojem se sudi i u Zadru zbog prijevare s tuđim zemljištem teške 100.000 eura, obrazlažući “da je Županijski sud propustio dati ocjenu relevantnih žalbenih navoda Čeljuske i izostavio razloge zašto smatra da njegova žalba na presudu nije osnovana”.

U travnju 2008. Čeljuska je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog krivotvorenja osobne iskaznice R. Hollosa i prodaje njegova zemljišta 2002. za tadašnjih 210.000 DEM Milanu Zecu, a godinu poslije presuda je postala pravomoćna. Čeljuska se branio da na dan ugovaranja kupoprodaje nije bio u Zagrebu nego na brodu u Hvaru, sa suprugom i prijateljima, te je čak priložio i fotografiju s broda u luci. Polusestra mu, njezin suprug te prijateljica potvrdili su da je bio s njima, a i supruga Tončica bila mu je alibi-svjedok, kojem sud nije povjerovao. No sada će Županijski sud ponovno razmatrati tvrdnje iz Čeljuskine žalbe da je 13. kolovoza 2002. bio zapravo na brodu “Wind surf” u Hvaru, a ne u Zagrebu, i da je fotografija kojom to potkrepljuje snimljena baš tog dana, a ne 9. kolovoza ili prije, kada je sporan brod dolazio u luku.

S druge strane, Milan Zec tvrdio je da se upravo Čeljuska predstavljao kao vlasnik zemljišta, što je potvrdila i njegova tajnica u uredu, za koju je Čeljuska tvrdio da nije mogla biti u uredu jer je tada bila zaposlenica drugog poslodavca.

Novi i niži
Županijski sud sada može ponovno donijeti pravomoćnu presudu, a može i spis vratiti Općinskom kaznenom sudu. Ako bi Županijski sud odlučio dati predmet novom sucu nižeg suda, slučaj Čeljuska otišao bi u zastaru, koja nastupa u kolovozu 2012.

Komentara 8

DA
damirtankovic
00:47 31.08.2010.

Jeb.. te državo, za takvu se nisam boril!!! Ukinuti zastare za sve, uvesti smrtnu kaznu!!! Pa da vidiš kak se rješava žito od kukolja!!!

OB
-obrisani-
03:37 31.08.2010.

ZASTARA...koja komedija... I da nisu zakone pisali samo za sebe... Svaka im lopovska cast. Kakva crna zastara. Zato sto ne zele, zato sto su potkupljeni vuku predmete godinama po sudovima...i onda odu u zastaru... Stavi piljaricu sa placa da tia ti sudi pa ces vidjeti...gospon kaj ste imali 1990 godine? Gospon kolka vam je placa???? Gospon, kaj SAD imate...aaaaaa, MARS u zatvor. I sve oduzeti. Cijeli postupak traje 48 sati. Pa ako smo se svega odrekli zar moramo i tog komadica zdravog razuma. Ili ni njega vise nema kad jedemo smece staro10 godina?!

DI
dimitrijet
23:59 30.08.2010.

I ajde sad sta je na stvari? Jesu li nizi sudovi uistinu toliko nesposobni d ane znaju odradit posao ili se to vrhovni sud zajebava sa svima nama? Ili je to sve i smisljeno i izvedeno tako da sve ode u zastaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije