Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnopravnost

‘Na listama za lokalne izbore treba biti barem 40 posto žena’

helena štimac radin
Žarko Bašić/Pixsell
26.10.2012.
u 19:35

Trenutačno je samo 12% žena članica općinskih vijeća, a tek je 22 posto vijećnica u gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

Poštujte Zakon o ravnopravnosti spolova na lokalnim izborima sljedeće godine i uvrstite najmanje 40 posto žena na kandidacijske liste na svim razinama – poruka je to upućena s Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, na kojoj su se okupili predstavnici i predstavnice 15 županijskih povjerenstava i Grada Zagreba.

Na koordinaciji, koja je održana u Šibeniku, izražena je zabrinutost zbog trajne podzastupljenosti žena u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave.

Posebno je istaknuta činjenica da je trenutačno tek dvanaest posto žena u poziciji članica općinskih vijeća, a tek je 22 posto vijećnica u gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

– Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa županijskim povjerenstvima i nevladinim udrugama odmah će krenuti u kampanju na području svih županija u cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti isključenosti žena iz procesa političkog odlučivanja na lokalnim razinama – poručila Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova.

>>'Muškarac bez posla socijalni problem, a žena samo – domaćica'

Komentara 6

NE
nevenko2
18:53 27.10.2012.

Dosta je boljsevizma. Ako u nekom tijelu ima 100 % zena i ako to dobro funkcionir treba li se ici po zakonu i smanjiti na 50%. obrnuto ako negdje nema zena i to dobro funkcionira, treba li to mijenjati, ne. Trebaju vladati sposobni a ne postotci i zakoni o ravnopravnosti.

NE
nevenko2
18:54 27.10.2012.

Ova gospoda, bez uvrede, lici na muskarca.

Avatar guten_tag
guten_tag
21:09 26.10.2012.

još jedno izmišljeno mjesto nikom potrebnog ureda koji je sam sebi svrha. znači to se zove nasilje nad demokracijom. neka zainteresirane žene osnuju političku stranku i neka izađu na izbore, tko im brani. kladim se da neće dobiti ni jedan mandat iako su većina u broju stanovništva. dosta je ovakvih besposličara na hrvatskom proračunu koji mlate praznu slamu dok tete u vrtiću koje čuvaju djecu ne primaju plaću pola godine. o kavoj ravnopravnosti i spolovima se tu radi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije