Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučajni napad?

Žena i četvero djece poginuli u napadu Sirije na turskoj granici

'sirija.4'
''
03.10.2012.
u 22:23

O incidentu je obavješten NATO i Ujedinjeni narodi. U napadu je i nekoliko osoba ozlijeđeno

Vjerojatno slučajno ispaljena granata gurnula je kasno posljepodne Siriju i Tursku na rub rata, a u ovom sukobu već su se počele brojati i ljudske žrtve. Tijekom artiljerijskog okršaja sa snagama Slobodne sirijske vojske koji su se odvijali u neposrednoj blizini granice s Turskom, jedna od granata preletjela je granicu i pogodila kuću u obližnjem turskom gradu Akcakale, pri čemu je poginula jedna žena i njenih četvoro djece dok je najmanje 13 osoba što lakše što teže ranjeno. Samo pola sata potom, turska je vojska u znak odmazde artiljerijskom vatrom zasula položaje snaga odanih predsjedniku Assadu sa kojih je, vjeruje se, i ispaljena granata koja je
pokosila obitelj u Turskoj.

- Paljbu smo izvršili po ciljevima koje smo locirali na radaru i to je potpuno legitimna akcija. Ukoliko se ovakvi napadi sa sirijske strane ponove, odgovoriti ćemo još žešće i ustrajnije, ustvrdilo je zapovjedništvo turske vojske. Borbe u okolici turske granice traju već dvadesetak dana i hici često prelijeću granicu, no ovo je prvi put da je zalutala granata uzrokovala ljudske žrtve u Turskoj. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu telefonski je o razvoju situacije izvjestio glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, dok je turski premijer Erdogan već s glavnim tajnikom NATO-a dogovorio sazivanje hitnog sastanka članica saveza da bi se dogovorilo na koji će način NATO pomoći Turskoj u slučaju eventualne eskalacije sukoba.

Kao članica NATO-a Turska ima pravo na pomoć pri obrani u kojoj bi sudjelovale sve  ostale zemlje članice, a jedna od njih je i Hrvatska.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
06:23 04.10.2012.

Ovu raketu su u dogovoru s turskom vladom vjerojatno bacili pobunjenici na turski teritorij kako bi se okrivilo aktualnog sirijskog predsjednika te kako bi Turska reagirala. Inače, čitam na teletekstu da je Turska jutros reagirala na ovaj napad te prvi put od početka sukoba u Siriji bombardirala sirijski pogranični teritorij. To čitam jutros na HRT teletekstu, a nadam se da će nam i VL objaviti tu vijest. Vidite li licemjerja turskoga političkoga vrha (Gul, Erdogan i Davutoglu)? Na unutarnjopolitičkom planu polako ali sigurno uništavaju Ataturkov nacionalni sekularni poredak i vraćaju vjersku državu, a na vanjskopolitičkom planu su se "slizali" s vanjskom politikom SAD-a i Velike Britanije U. svemu što se u bliskoj budućnosti bude događalo, sudjelovat ćemo nažalost i mi, a povijest će pokazati da ćemo po treći put u zadnjih 100 godina biti na pogrješnoj strani.

ST
Stockholm
13:23 04.10.2012.

Gospodo, diktator Assad je politcni mrtvac, a dead man walking; rat polako izgublja - kad se borbe vode vec u Damasku, onda je jasno, da je njegov rat protiv vecine vlastitog naroda izgubljen. Ovaj placenik mula i ajatola iz Irana, uskoro ce visjeti z najvise palme usred Damaska ako ne sjedne u prvi zrakoplov i bjezi u Teheran, dok to jos moze. Sve arapske zemlje, a jos jaka Turska, clanica NATO, podrzavaju opoziciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije