Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miodrag Kostić

Želim uložiti u hotele na Jadranu i u zemlju u Slavoniji

miodrag kostić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
15.03.2017.
u 17:09

Fokus će biti na turizmu, poljoprivredi, bankarstvu i izvorima energije. Hrvatsko i srpsko gospodarstvo su kompatibilni

MK Group, holding kompanija u čijem se sastavu nalazi više od 120 povezanih tvrtki koje posluju u Srbiji i inozemstvu, jedan je od najvećih poslovnih sustava u jugoistočnoj Europi. Ujedno je se smatra liderom u agrarnoj, šećernoj i mesnoj industriji, hotelijerstvu, trgovini i bankarstvu, kao i trenutačno najvećim srpskim investitorima u obnovljive izvore energije. Miodrag Kostić predsjednik je uprave kompanije MK Group koja danas zapošljava oko osam tisuća ljudi. Otkriva nam da jednostavne formule za uspjeh nema, osim one da ulažu isključivo u područja u kojima već posjeduju veliko znanje.

Vlasnik ste kompanije MK Fintel Wind za proizvodnju zelene električne energije. Kakvi su trendovi po pitanju obnovljivih izvora energije u Srbiji i koji su vaši sljedeći planovi unutar ovog sektora?

Obnovljivi izvori predstavljaju veliki izazov za budućnost, ali isto tako i golem potencijal. Mi smo prije sedam godina prepoznali važnost zelene energije i danas je naša kompanija jedina uspjela izgraditi i pustiti u pogon dva vjetroparka: jedan u Kuli snage 9,9 megavata, u koji je uloženo 15 milijuna eura, i drugi u Vršcu snage 6,6 megavata, u koji je investirano 10 milijuna eura. Trenutačno punom parom radimo na pripremama za početak izgradnje vjetroparka Košava.

Koji su potencijali Kopaonika i jesu li iskorišteni u potpunosti, koje su sve mogućnosti razvoja turizma u Srbiji?

Nakon investicije vrijedne 30 milijuna eura, kojoj je cilj bila modernizacija najvećeg hotelskog kompleksa na Kopaoniku, kompanija je dodatna ulaganja usmjerila u područje gradskih hotela i hotela na jadranskoj obali. Trenutačno, kompanija izravno upravlja hotelima Grand i Angella s četiri zvjezdice, apartmanskim kompleksom Konaci – Sunčani vrhovi na Kopaoniku (s kapacitetom 1328 ležajeva), 88 Rooms Hotelom s 88 soba te apartmanima u središtu Beograda (200 ležajeva) i hotelom Kempinski Palace s pet zvjezdica u Portorožu, s kapacitetom 450 ležaja. Također, kompanija ima i udio u HTP Budvanska Rivijera u Crnoj Gori. U idućem razdoblju u planu je otvaranje hotela s četiri zvjezdice u Novom Sadu.

Možete li prokomentirati i situaciju s PKB-om?

Poljoprivreda i ulaganje u razvoj ove grane i dalje je glavni stup i okosnica poslovanja cijelog MK Groupa. Zato ne čudi da smo, kao jedan od najuspješnijih domaćih sustava, zainteresirani za privatizaciju poduzeća u toj grani privrede. Pismo zainteresiranosti poslali smo i za PKB. Naš proces proizvodnje zaokružuje kompletan ciklus poslovanja “od njive do trpeze”. Već sada obrađujemo 50.000 hektara u Srbiji i Ukrajini, a usto, najveći smo domaći izvoznik žitarica. Najveći smo i proizvođač svinja u državi – imamo ih 200.000 na sedam farmi, a s 3500 grla krava, drugi smo po proizvodnji mlijeka.

Najavljivane su bile i vaše investicije u Hrvatsku. U kojoj se fazi nalaze ti planovi i u što biste konkretno uložili na ovim prostorima?

Hrvatsko i srpsko gospodarstvo prilično su kompatibilni i tu postoji dosta prostora za poboljšanje. Mislim da bi trebalo posvetiti više pozornosti planiranju većih zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i projekata koji se mogu razviti kroz program prekogranične suradnje. Kao i dosad, fokus će biti na poljoprivredi, turizmu, bankarstvu i obnovljivim izvorima energije. Konkretno, u Hrvatskoj smo zainteresirani za hotelske kapacitete na Jadranu, kao i za poljoprivredno zemljište u Slavoniji.

Posljednjih se dana moglo čitati o prodaji šećerana. Znači li navedena prodaja napuštanje ovog sektora ili je riječ o restrukturiranju?

Nismo prodali proizvodnju šećera. Da objasnim, lani smo potpisali predugovor o strateškom partnerstvu s Agranom AG iz Austrije na razdoblje od pet godina. Dakle, još najmanje pet godina bit ćemo u industriji šećera. 

>>Nužno je da se promijeni odnos prema poduzetnicima

>>'U cijeloj regiji u velikoj mjeri i dalje se osjećaju posljedice komunističkog sistema'

Ključne riječi

Komentara 5

SA
Shariel Aron
17:22 15.03.2017.

Plaćeni oglas.

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
18:22 15.03.2017.

Buduci vlasnik Agrokora se brzo oglasio(╰_╯)#

KU
kunigunda
20:07 15.03.2017.

kaj je radi tog srbina sva ova hajka na todorića , samo nam još ovaj nedostaje , pretpostavljala sam nešto slično , plenkoviću vadi todorića iz gabule , ne treba nam još srbadije imamo ih previše , todorić ne smije pasti šakali već šetaju oko njega , ovo može biti strašna šteta za Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije