Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVA DO KRoVA

Zbog visoke cijene nafte i plina svi Norvežani postali milijunaši!

norveška
Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL
09.01.2014.
u 22:40

Norveški parlament uspio je ostaviti sa strane nešto novca za budućnost, što mnogi drugi nisu uspjeli.

Svi stanovnici Norveške danas su postali milijunaši! Doduše, samo u teoriji budući da se novac čuva za “crne dane”.

Državni fond ove bogate zemlje objavio je da je postao bogatiji zbog visokih cijena nafte i plina pa država s populacijom od pet milijuna stanovnika sada raspolaže s viškom od 5,11 bilijuna kruna (828,6 milijardi dolara).Središnja banke objavila je da na svakog stanovnika u prosjeku “otpada” više od milijun kruna.

Ipak, ovi podaci vrijede samo u teoriji budući da stvarni vlasnici novca nisu sami građani pa ga ne mogu ni trošiti.

– Norveški parlament uspio je ostaviti sa strane nešto novca za budućnost. Postoji mnogo zemalja kojima to nije uspjelo – rekao je Oystein Doirum, ekonomist iz vodeće norveške investicijske banke “DNB Markets”.

Veliko bogatstvo Norveške ima i negativne posljedice. Država oklijeva u pokretanju bilo kakvih reformi, a građani dobro žive i od socijalne pomoći.

>>Objavljena lista 'propalih' zemalja, što mislite gdje je Hrvatska?

Komentara 4

DU
Deleted user
07:29 10.01.2014.

imaju naftu i bogati su , supericka . niti nama nist ne fali , imamo hrvacku i hadeze ,

MI
miso
07:51 10.01.2014.

Ovo je super. Hrvatska također proizvodi naftu i plin. Prva točka dnevnog reda ovogodišnjeg zasijedanja Sabora sigurno će biti ista kao i Norveška: 1. Proglašenje svakog Norvažanina, pardon, hoću reći Hrvata milijunašem. 2. Rebalans, tj. objašnjenje zbog čega se predznakznak ispred 'milijunaša' u Hrvatskoj u odnosu na Norvežanina mijenja (hoću reći, zašto su Norvežani milijunski bogataši, a Hrvati milijunski dužnici). To je zato jer su Norvežani vlasnici svoje države a Mađari (hoću reći MOL) naše.

SL
stalno lazu
11:25 10.01.2014.

Sablaznjeni sobom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije