Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rastjerani suzavcem

Zbog pada vrijednosti riala Iranci na ulicama Teherana

iranski prosvjednici, teheran (1)
AFP/PIXSELL
03.10.2012.
u 14:55

Mnoštvo ljudi okupilo se pred zgradom središnje banke pozivajući guvernera na ostavku i uvredljivo skandirajući. Rial je pao na najnižu razinu dosad u odnosu na američki dolar.

Zbog naglog pada vrijednosti riala Iranci su izašli na ulice Teherana, a nalete njihova bijesa morala je zaustavljati čak i interventna policija. Suzavcem su rastjerali prosvjednike koji su palili kante za smeće i automobilske gume, a brojni su prosvjednici uhićeni.

Mnoštvo ljudi, javljaju svjetski mediji, okupilo se pred zgradom središnje banke pozivajući guvernera na ostavku i uvredljivo skandirajući. Rial je, naime, pao na najnižu razinu dosad u odnosu na američki dolar.

Gotovo stotinu trgovaca i kreditora okupilo se pred zgradom središnje banke, ali vrlo brzo su ih opkolile i rastjerale snage interventne policije. U znak podrške prosvjednicima mnoge trgovine u središtu grada zatvorile su svoja vrata kupcima.

Kreditori su bijesni zbog nedostatka državnih smjernica kojima se planira zemlju izbaviti iz krize, a mnogi smatraju kako je upravo to razlog nestabilnosti. U Teheranu se šuška da su prosvjede potaknuli konzervativci povezani s protivnicima predsjednika Ahmadinejada kako bi ga još jednom pokušali svrgnuti.

Ključne riječi

Komentara 14

EL
ElCapitan
17:34 03.10.2012.

pocetak kraja...

Avatar Alfons_x
Alfons_x
17:55 03.10.2012.

Hehe Zanimljivo...članak kaže, prosvjedovali su trgovci i "kreditori" odnosno bankari....nije mi ih žao:) Budući je Iran gotovo u potpunosti prekinuo trgovanje dolarima ne vidim potrebu usporedbe ta dva tečaja.....e sad ako trgovci uvoze robu umjesto da koriste Iransku, možda njimaa ne paše slab rial uz uvjet da cijene ne rastu uporedo s tečajem....karikiram ako prodaju 100 žvakaćih za 100 riala a ovaj je oslabio u odnosu na dolar neće zaraditi 100$ nego 10$..........dok je prosječnome irancu koji nema štednju u $, koji i dalje prima količinski istu plaću u rialima (uz uvjet da cijene nisu znatno porasle) potpuno svejedno kakav je tečaj riala prema $

RI
Riznica
16:46 03.10.2012.

Niej to nikakva propaganda ,, Iranska valuta je izgubila u sedmici 30% svoje vrijednosti nasprem dolara !"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije