Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naša birokracija

Zbog greške matičarke još je u braku s pedofilom bigamistom

\'gradska......zagreb...15.09.2004 narkomanka snimio robert anic    zene depresija\'
Robert Anić/Pixsell
10.02.2013.
u 13:06

Ne može dobiti socijalnu pomoć niti dopunsko zdravstveno jer je službeno još uvijek u braku s osobom koja ima primanja

Borba s birokracijom često kida živce, ali u većini je slučajeva bezazlena. No, ne i za Željku P. (42) sa zadarskog područja koja protekle dvije godine pokušava ispraviti grešku zbog koje je na papiru još uvijek udana za osuđenog pedofila koji se u međuvremenu ponovo oženio. 

Željka P. i E.P. vjenčali su se 1992. godine. Sljedeće godine preselili su u SAD i tamo se vjenčali u crkvi. Brak su u Americi razvrgnuli 1996. godine a potom se oboje vratili u Hrvatsku. 

Tri mjeseca po povratku E.P. ponovo se oženio. Željka tvrdi, tu je sve krenulo naopako.

− Prilikom novog vjenčanja matičarka je napravila propust, običan previd, što je i sama priznala. Naime, pri upisu novog braka u matične knjige moj je bivši suprug donio rješenje Općinskog suda u Zadru da je naš prethodni brak sudski razveden. Matičarka je to prihvatila, ali pritom nije obratila pažnju na činjenicu da se presuda o razvodu odnosi na brak sklopljen u Americi, a ne u Zadru. Tako je moj muž ušao u novi brak, ali je istodobno, očito bez namjere, ostao u starom braku − ispričala je Željka za Slobodnu Dalmaciju

Problem je što Željka ne može naći posao, niti dobiti pomoć Centra za socijalnu skrb niti ostvariti prava na dopunsko zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba jer je službeno još uvijek u braku s osobom koja ima primanja.

A posao je, kaže, izgubila kad je njezin "muž" osuđen zbog dječje pornografije. 

− Kad su ga uhapsili, radila sam u Čakovcu kao konobarica. Čim su doznali da sam mu žena, iako smo tada već 13 godina bili rastavljeni, automatski sam izgubila posao. Vratila sam se u Zadar, gdje mi živi sestra, i otada nikako naprijed. Posla nema, a birokracija mi je oduzela i zdravlje i dostojanstvo. Da umreš od muke! Podstanarka sam, nezaposlena, živim od milostinje. Kamen ima više prava od mene − zavapila je Željka.

Cijelu priču čitajte ovdje

 

Komentara 3

BA
Bandit
16:15 10.02.2013.

Nema u ovoj kikiriki drzavi odgovornosti ,niti dobre kazne za nemarnost i nerad i zato je tako kako je ,administracija uzasno velika a bar pola njih nista neradi ili im je radno mjesto izmisljeno,no bitno je da se u tokuno je da se u toku radnog vremena pije par puta kavica i dobra placa prima za NERAD....

OB
-obrisani-
21:22 10.02.2013.

I mi imamo svoju hurem....

BA
baš
21:26 10.02.2013.

Prije svega pogreške su moguće, ali bi procedura za popravak trebala biti jednostavna. Apsurdi jesu doista da sud ili matičar nešto krivo upišu ili neko drugo državno tijelo, a onda se građani bore kako znaju i umiju da bi to ispravili i još k' tome nerijetko plaćaju kojekakve dadžbine. To nije problem pojedinca, nerada i nemara, već je to problem državnog ustroja i organizacije. Osim toga netočno je da Željka ne može ostvariti pojedina prava jer prema ZUP-u, osoba koja vodi postupak do donošenja rješenja ocjenjuje kada što smatra za dokazano i na temelju kojih dokaza. Tako i prava koja Željka treba ostvariti ne moraju biti utvrđena isključivo temeljem onoga što je upisano u maticu vjenčanih ili rođenih, ako se drugim sredstvima može dokazati suprotno. Dok se ne promijeni krivi upis moguće je i temeljem drugih dokaza donijeti odluku koja je zakonita. Uvijek postoji mogućnost, ovisi samo je li doista administracija upoznata s njima i je li isprepadana od nadležnih kako nije moguće nešto riješiti u korist neuke stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije