Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reevidencija članstva SDP-a

Zbog duga za članarinu od gotovo 40.000 kuna iz Partije izbačen i Stazić

Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.08.2021.
u 09:36

Izvori iz zagrebačkog SDP-a kažu da je bilo kontakata sa Stazićem u namjeri da mu se omogući da podmiri dug prije isključenja

Zbog činjenice da je usred “čistke” u zagrebačkom i brodskoposavskom SDP-u ta stranka ostala bez čak četvero saborskih zastupnika, malo je ispod radara prošla informacija kako je bez članske iskaznice ostalo još jedno, vrlo prepoznatljivo lice Partije. Riječ je o dugogodišnjem bivšem saborskom zastupniku SDP-a Nenadu Staziću koji, pri reevidenciji članstva u Zagrebu, a koja se provodila nakon što je zagrebačka organizaciji raspuštena, nije dobio zeleno svjetlo za ostanak u stranci, odnosno brisan je iz članstva mjesne organizacije Donji Grad, i to zbog duga koji je “natukao” za članarinu. Naime, jedan od kriterija na temelju kojih se ljude u SDP-u brisalo iz članstva jest neplaćena članarina u posljednjih 12 mjeseci.

“Previsoki” iznosi

A kako neslužbeno doznajemo u vrhu SDP-a, Stazić je jedan od rekordera neplaćene članarine i stranci je dugovao gotovo 40 tisuća kuna što, de facto, znači da gotovo cijeli prošli saziv Sabora u kojem je bio zastupnik nije plaćao članarinu stranci. Naime, prema stranačkoj odluci donesenoj još u vrijeme kada je šef stranke bio Davor Bernardić, saborski zastupnici i drugi koji temeljem stranačke iskaznice ostvaruju najviše dužnosničke statuse i plaće više od dvadeset tisuća kuna, mjesečnu članarinu plaćaju u iznosu od čak 3000 kuna, dok oni kojima je plaća između 16.000 i 20.000 kuna, a među koje se ubrajaju i saborski zastupnici, plaćaju članarinu u iznosu od 1300 kuna mjesečno. Članarina za “obične” članove koji ne primaju plaću zahvaljujući stranačkoj iskaznicu plaćaju simboličnih 20 kuna mjesečno.

– Ne znam. Nije me nitko obavijestio niti sam išta provjeravao – kazao nam je kratko Nenad Stazić na pitanje zna li da je zbog članarine završena njegova politička karijera u SDP-u, a za vrijeme koje je u Sabor, od 2000. godine, biran čak šest puta i u kojoj je bio i na funkciji potpredsjednika Sabora. Ništa raspoloženiji Stazić nije bio ni za komentiranje izbacivanja svojih kolega koja su protresla stranku. Rječitiji nije bio ni predsjednik SDP-a Peđa Grbin, čije je vodstvo i donijelo kriterije na temelju kojih se određivalo tko može ostati u zagrebačkoj organizaciji, a tko ne.

– Nemam nikakvu namjeru komentirati ni jedno ime pojedinačno – kazao je Grbin. U cijeloj je priči nejasno je li Staziću dana prilika da svoj dug za članarinu uopće podmiri prije nego je de facto izbačen. No izvori iz zagrebačkog SDP-a koji su radili na reevidenciji članstva i koji su odlučivali tko će biti primljen nazad u stranku nakon raspuštanja, a tko ne temeljem kriterija koje je donijelo Predsjedništvo, kažu kako je sigurno da je kontakata s dužnicima bilo i da je i Staziću, ali i svima ostalima koji su imali dug dana prilika da ga podmire. Dodaju i kako Stazić jedini koji je izbačen zbog neplaćanja članarine. Uvidom u bazu podataka u Zagrebu došlo se, čuje se, do podatka da oko 600 članova u najvećoj zagrebačkoj organizaciji nije platilo ni jednu jedinu članarinu, a za 500-tinjak članova u bazi, osim imena i prezimena, nisu imali ni jedan jedini podatak poput adrese, kontakta, mail adrese... – Iz čega je i više nego jasno da je te ljude netko koristio kao unutarstranačku mašineriju za izbore kada im je to odgovaralo – kaže izvor iz zagrebačkog SDP-a.

Dug imao i Milanović

Isti izvor dodaje i kako se razmišlja da Predsjedništvo predloži Glavnom odboru da na sjednici u rujnu ipak otpiše jedan dio dugova za članarine i da se omogući neplatišama koji su ostali bez članstva da naknadno podmire dug. A što bi pak značilo da bi i Nenad Stazić kao i ostali neuredni platiše mogli imati još jednu priliku za učlanjenje. Naravno, ako će ih to više zanimati. U SDP-u inače, oduvijek muku muče s neplaćenim članarinama. Dug, i to popriličan, imao je i aktualni glavni tajnik stranke Vedran Babić, no u cijelosti ga je podmirio prije nego što je imenovan na tu funkciju dolaskom Grbina na čelo stranke. Svojednobno, je dug za članarinu imao i bivši predsjednik stranke, danas predsjednik države Zoran Milanović kojemu je tada saborski zastupnik Arsen Bauk podmirio dio duga, odnosno 200 kuna, točno onoliko koliko je bilo potrebno da Milanović ne upadne u skupinu s više od godinu dana neplaćanja članarine. 

Video: Mihael Zmajlović: 'Beljak mi se nije javio otkad su ovo učinili. U pozadini je očito neki privatni interes'

Komentara 79

JA
Jania
09:54 13.08.2021.

Šibicar. Navikao biti na grbači hrvatskih poreznih obveznika. Nema više ljetovanja na Brijunima za 7 kn. Osim ako ne bude Radetov gost, jer njega se još nismo riješili.

GL
Glavica
09:57 13.08.2021.

Lopov i ljecina sve mrzi na ovom svijetu samo ne njegovu majku srbiju

DO
Domumom
10:06 13.08.2021.

Evo prilike da stranka sdss od ratnog zločinca hadžića dobije ovog lika za 7 kn. Ipak je on ugrožena nejač, a ima problema i sa alkoholom. Idi bre leči se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije