Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praznik jedrenja

Završena 11. Fiumanka: Do cilja uz žuljeve i znoj

fiumanka
Foto: vl
1/5
12.06.2010.
u 19:56

Morem, Kvarnerom, Rijekom, Fiumankom, a posebnim doživljajem jedrenja bio je oduševlje i Zoltan Aldott, predsjednik Uprave INA-e.

Dva dana u akvatorij ispred Rijeke pretvorio se u regatno polje na kojem su se okušali svi oni kojima su ikada osje tili i čuli šum vjetra u jedrima i zaljubili se u jedrenje. Regata Fiumanka, koja je prerasla u riječki brend i s pravom prozvana praznikom jedrenja, završena je, a oko  20 sati očekuje se proglašenje najboljih.

Ovogodišnja 11. Fiumanka i 4 PRESS Fiumanka (prvo mjesto Vjesnik, drugo Nova TV, treće Večernji list) pojačane su Seascape regatom (11.06-12.06.) jedri svoje drugo izdanje, a pridružila im se  Rotary regata (11.06-12.06.), Liburnijska regata (10.i 11.06. Zadar - Rijeka), posebno zanimljiva Regata tradicionalne gradnje (12.06.) te nešto posve novi Virtual Fiumanka (11.06.) i Skipper Fiumanka (12.06.).

Na startu je bilo prijavljeno 191 brodova, a ove godine, kao nikad do sada kroz cilj ih je - unatoč slabom vjetru - prošlo 178. Brodovi su jedrili svak prema svojim mogućnostima, veličini, sposobnosti ili znanju.

Vjetar ni ove godine nije bo blagonaklon prema jedriličarima pa je na PRESS regati, na kojoj se natjecalo 12 identičnih brodova (ACI-jevi Jeanou One Design 35) s posadama redakcija iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske- nakon nekoliko sati potezanja po regatnom polju - otkazana druga otrka.
Jedrenja nas uči življenju.

 - Jedrenje je simulacija života. Svaka regata sliči na životni put prevaljen u jednom danu. Svi, bez iznimke, imamo isti start i idemo ka istom cilju.
Put i brod su varijable u životu - više ili manje sreće, više ili manje novaca. Najvažnija lekcija koju naučimo je ta da su timun i škote uvijek u našim rukama, bez obzira kakvi nas uvjeti pratili. Prije ili kasnije dojedrimo do svog cilja, na sebi svojstven način i samo nama znanom rutom. To je umijeće jedrenja. I umijeće življenja. „Kako jedriš, tako i živiš!“, kažu zaljubljenici u jedrenje, a organizatori Fiumanke, predvođeni neumornim dvojcem Liljanom Ivetac i Davorom Perovićem, koji godinam biju bitku za svaku Fiumanku,  dodaju:

Kako nas život uči jedrenju, tako nas jedrenje uči življenju.
Uzaldu su jedriličari noć uoči regate pjesmom zazivali vjetar jer je jutro prije starta osvanulo gotovo bez daška vjetra, a temperatura zraka poela se u deset sati na vrelih 30 celzijevaca.  Na moru je bilo tek toliko vjetra da su ga 'ulovili' samo oni koji nisu štedjeli dlanova i znoja okrečući se, prateći svaki dašak i izbjegavajući džepove bonace. Mjesto među najboljima zanli su samo poznavatelji mora i timovi koji su disali kao jedan.

Čestitao i Josipović

Dok su se zaljubljenici u more, vjetar i jedra  trudili uhvatiti i najmanji dašak pod vrelim nebom nad Kvarnerom, na Fiumanki je zaplovio i predsjednik Republike Ivo Josipović. Na blagdan svetog Vida u gradu, ali i na moru okićenom jedrima, ugostio ga je, kao pokorovitelja regate, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji, iznimno ove godine nije jedrio. Predsjednik i gradonačelnik zaplovili su na manjoj brodici domaće gradnje, obišli dio regatnog polja i vratili se u luku. Predsjednik je posjetio i nedavno otvoreni putnički terminal te jedranjak Kraljica mora.

 - Neznam puno o jedrenju, ali vidim da ste bili dobri i da ste se naradili, čestitam vam, od srca i podržavam Fiumanku, praznik jedrenja - poručio je predsjednik Josipović posadi Večernjeg lista koja je ove godine jedrila na brodu ADCI-jevom brodu Umag. Prvi su se dan plasirali na treće mjesto, a drugi dan Velike Fiumanke kroz cilj su nakon naporne trke s puno manovri, orcanja i  znaoja, prošli drugi.

Morem, Kvarnerom, Rijekom, Fiumankom, a posebnim doživljajem jedrenja bio je oduševlje i Zoltan Aldott, predsjednik Uprave INA-e.

- Vjetar je bio slab pa to nije bila prava trka nego oputštanje i uživanje. Napokon sam Rijeku, i područje na kojem investiramo u veliike projekata mogao sagledati iz jedne druge, puno zanimljivije vizure.  Imate krasnu zemlju, obalu i Fiumanka je sjajno zamišljena i još bolje odrađena regata. Samo naprijed, vidimo se i iduće godine - poručio je Aldott. .

Ploviti, i jedriti, se mora


 Fiumanka raste, planova je pregršt, a volje da se provedu još i više. Organizatori, na čelu s 'mamom' i 'tatom' regate Liljanom Ivetac i Davorom Perovićem, ne odustaju. Ne zaustavlja ih ni recesija jer - ploviti, ali i jedriti, u Rijeci se mora!

Ključne riječi

Komentara 1

1J
1japan
02:30 13.06.2010.

dali se obi utrkivao hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije