Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJE 'MARKIRANJA'

Zastupnicima naplaćeno 14.250 kuna kazni, neopravdani izostanci sve su rjeđi u Saboru

ARHIVA - Zagreb: Zastupnici 6. saziva Hrvatskog sabora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
23.12.2022.
u 07:32

Iako im je dijapazon opravdanja poprilično širok - bolest, smrtni slučaj u obitelji, poziv suda, nazočnost na društvenim, političkim i inim skupovima, sjednice općinskih i gradskih vijeća, u proteklih pet godina na prste jedne ruke stali bi mjeseci u kojima nije bilo zastupnika s neopravdanim izostancima.

Nakon što u studenom niti jedan zastupnik nije novčano kažnjen zbog neopravdanog izostanka sa plenarne saborske sjednice, već u prosincu ih je kažnjeno sedmero u ukupnom iznosu od 1.200 kuna. Riječ je o jednom zastupniku i šest zastupnica, čija se imena rijetko ili nikada nisu našla na popisu onih koji markiraju. To su Tomislav Okroša (HDZ), Marijana Balić (HDZ), Ivana Kekin (NL), Romana Nikolić (Socijaldemokrati), Sanja Radolović (SDP), Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) i Sanja Udović (NZ).

Od 12 dana, koliko se u prosincu plenarno zasjedalo, svi su, osim Sabljar-Dračevac, izostali po jedan dan, pa će im paušal od 1.500 kuna biti umanjen po 150 kuna, Sabljar Dračevac izostala je dva dana, što znači 300 kuna manji paušal.

Zastupnicima naplaćeno 14.250 kuna ili 1.900 eura kazni

Sa prosincem, iznos kazni naplaćenih u nepunih šest mjeseci ove godine, popeo se na 14.250 kuna ili 1.900 eura.

U aktualnom sazivu Sabora, konstituiranom u srpnju 2020., zbog epidemije covida do svibnja se neopravdani izostanci nisu ni evidentirali, ni kažnjavali.

Kad se s tim krenulo, u prvom mjesecu kažnjeno je 20 zastupnika. U lipnju i srpnju bilo ih je upola manje, po devet, u listopadu samo troje, u rujnu samo jedan, a u studenom ni jedan.

Kažnjavanje neopravdanih izostanaka, uvedeno je 2017. na inicijativu Mosta.

Iako im je dijapazon opravdanja poprilično širok - bolest, smrtni slučaj u obitelji, poziv suda, nazočnost na društvenim, političkim i inim skupovima, sjednice općinskih i gradskih vijeća, u proteklih pet godina na prste jedne ruke stali bi mjeseci u kojima nije bilo zastupnika s neopravdanim izostancima.

Ključne riječi

Komentara 6

CR
crocro
09:08 23.12.2022.

Ja sam prije tri godine predložio rješenje kako da Sabornica postane pretijesna za zastupnike. I sada ću to ponoviti: Ako saborski zastupnik nije u stanju tri puta opravdati svoj izostanak sjednici, to znači da nije zainteresiran sudjelovati i na taj način je obmanuo birače te sredine iz koje je biran. Takvome zastupniku treba odmah uručiti otpusnicu kao saborskom zastupniku koji gubi sva prava kao saborski zastupnik, a na njegovo mjesto poziva se osoba s njegovog biračkog mjesta koja je slijedeća po broju glasova birača s toga biračkog mjesta. Ta osoba postati će novi saborski zastupnik, a ovaj koji neopravdano izostaje odlazi u političku prošlost. Što će nam neaktivni zastupnici? Što oni rade u vrijeme dok nisu na sjednicama? Što su im prioriteti ako su ih mještani toga kraja birali? Birali pa pogriješili. Kada bi oni znali da će zbog neopravdanog izostajanja biti zamijenjeni novim zastupnikom, oni bi se naguravali na vrata sabornice da bi se gnječili od borbe za zauzimanjem fotelje. Ovako ne trebaju niti prozračivati sabornicu kada nema gotovo nikoga.

DU
Deleted user
08:45 23.12.2022.

to je nagrada a ne kazna za te parazite nad parazitima...

CR
crocro
08:08 23.12.2022.

Ovaj prikazani iznos ukupno naplaćenih kazni za sve neopravdane izostanke zastupnika, zapravo bi trebala biti mandatna kazna za samo jedan izostanak jednog zastupnika. Tako da je bolje ovakav podatak ne objaviti od srama. Pa zar ne vidite da je s ovakvim kaznama sabornica gotovo prazna. Zašto? Pa zato što znaju da je isplativije ne doći nego visina kazne koju će platiti. Čak da je kazna za jedan neopravdani izostanak i 15.000 kuna i to bi bilo malo. Smješno je gledati nekog saborskog zastupnika ( a jedan mi je nedavno ostao u sjećanju ), kada se bez razloga raspravljao s predsjednikom Sabora i predsjednik Sabora mu je dao opomenu i upozorio da ako dalje nastavi da će dobiti drugu opomenu. I namjerno je nastavio i dobio drugu opomenu. Ali zastupnik je i dalje nastavio govoriti i zaradio je treću opomenu i izgubio pravo na raspravu za taj dan. Poslije se nasmješio i pokupio stvari, te otišao. To je bio prije podne tako da je još štošta taj dan mogao napraviti u privatnom životu. Gotovo sam uvjeren da neki to rade namjerno samo da otiđu a neće im se pisati neopravdani izostanak. U slučajevima kada zastupnik dobije tri opomene i mora napustiti sjednicu, treba mu se evidentirati kao neopravdani izostanak. Moramo se pitati zašto je prazna sabornica? Pa zato je kazne ne djeluju. A ne djeluju jer su mizerne. Ako ne stavite kacigu na glavu u prometu, kolika je kazna? Ako se samo ne vežete sigurnosnim pojasem, kolika je kazna? Ako držite mobitel za vrijeme vožnje, kolika je kazna? Itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije