Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupa u zakonu

Zastupnicima iza rešetaka puna plaća, sucima dvije trećine...

sanader, sabor, flaster (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.08.2011.
u 07:45

Sanaderu plaća uredno stiže iako je u Remetincu. Običan radnik ne bi dobio plaću – dobio bi otkaz!

Plaća je naknada za rad. No, bivši premijer, sada saborski zastupnik Ivo Sanader, od 1. lipnja dobiva naknadu (i to punu!) za (ne)rad. Plaća mu stiže iako dane ne provodi na radnome mjestu u Saboru nego iza rešetaka pritvora u Remetincu. Takvi su zakoni. Ako saborski zastupnik završi u zatvoru, ne mora se brinuti zbog plaće. Ona će mu biti isplaćena svaki mjesec. Ako se to dogodi sucu ili državnom odvjetniku, za vrijeme dok je iza rešetaka dobit će dvije trećine plaće. Ako je pritvoren državni službenik, njemu će biti isplaćeno 60 posto plaće. A radnik koji se našao u istoj situaciji ostat će bez plaće, ali i bez posla.

Povlastice za odabrane

– Radnik je najmanje zaštićen. Političari su zloupotrijebili priliku da donose zakone i od sebe su stvorili kastu – kaže Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata. Problem plaće bez koje će radnik svakako ostati ako je pritvoren (ali i bez posla jer neće doći na radno mjesto) tek je najdrastičniji primjer privilegija koje uživaju dužnosnici u odnosu na radnike. Sever to argumentira primjerom mirovine čije usklađivanje vrijedi za sve osim za dužnosnike, produljenim plaćama, naknadi za prijevoz i drugom.

– Danas je Sanader u istražnom zatvoru i prima plaću, no sutra će netko drugi. Problem je u privilegiji političke kaste kao takve – zaključuje Sever. Predsjednik Laburista Dragutin Lesar podsjeća da je još u siječnju tražio od premijerke Jadranke Kosor izmjenu zakona.

Povod Glavaš

Tada je povod bio Branimir Glavaš koji je dobivao zastupničku plaću iako je bio u zatvoru. No, nije učinjeno ništa, nego je popis zastupnika kojima isplatni listić stiže u zatvor proširen na Sanadera i Ivana Čehoka.

Komentara 170

CR
crocro
07:52 09.08.2011.

Dok nekome ne smrkne drugome ne svane. Pošteni ljudi koji krvavo rade na teškim poslovima da bi prehranili svoju obitelj očekujući od gazde plaću od kakvih 2500-3000 kuna, s kavih 2-3 ili čak više mjeseci zaostatka, s druge strane zatvorenici iza rešetaka uredno od države primaju plaću. Veću od 2500 kuna. Zašto im barem za vrijeme zatvora ne isplate Hrvatski minimalac. Već punu plaću. Zato nam država grca i ne može izaći iz krize. Novac se sisa iz države na svakojake načine a to nitko nije u stanju pretrgnuti preko koljena i reći DOSTA!.

DW
dr.who
07:53 09.08.2011.

Mislim da to više govori o cjelokupnom društvu u kojem se nalazimo.Ako već oni sami ne žele ništa promjeniti na bolje za narod,nisam primjetio da taj isti narod nešto pokušava poduzeti sam za sebe...uvjek su to pojedinci ili grupe koje na kraju izgore u svemu tome...

DU
Deleted user
08:09 09.08.2011.

Trebalo bi donijeti zakon kojim se ukida pravo na plaću paralelno sa skidanjem imuniteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije