Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o uštedama

Kako će ministri zakrpati proračunsku rupu? Zasad se opiru, ali na kraju će popustiti

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.08.2014.
u 16:12

Ministri tvrde da nemaju prostora za dodatne uštede

Novim rebalansom Vlada nastavlja staru praksu – proračunska rupa se krpa, a reforme se ne provode. Kako će se zakrpati, nijedan ministar još nije otkrio. Opiru se rezovima, ali na koncu će morati popustiti. Poručio im je to i premijer Zoran Milanović. Vlada je u pet mjeseci uštedjela dva posto na masi plaća i pet posto na nabavi robe i usluga. Ipak, analitičari su upozoravali da te uštede moraju biti barem 10 posto.

No, upravo su to dvije stavke koje i dalje ostavljaju prostora za uštedu, jer ostalo je gotovo sve isplanirano i potrošeno. Ministar financija predlaže smanjenje plaća u državnim i javnim službama za one čija plaća prelazi iznos od 10 tisuća kuna, uz neke izuzetke, a na čemu bi se moglo uštedjeti oko 30 milijuna kuna. Dakle, to neće pomoći, kao što ni do sada nije pomogao veći PDV u turizmu, veći doprinos u zdravstvu, prebacivanje dijela dobiti državnih tvrtki u proračun kao i dijela novca iz drugog stupa.

Dodatna je briga što je bez obzira na blagi rast prihoda u pet mjeseci podbacio najvažniji prihod od PDV-a, te je na osnovi tog poreza prihod u 6 mjeseci manji za 1,5 milijardi kuna, a plan je bio plus od milijarde. Zašto je do toga došlo, iz Ministarstva još nema odgovora. No zato nezavisni analitičari, među kojima i Velimir Šonje, smatraju kako je riječ o efektu ulaska naše zemlje u EU – jer se velik dio artikala sada kupuje izvan zemlje, a PDV se ne obračunava više pri uvozu, nego u trenutku potrošnje. Jedan dio odnosi se i na slabiju potrošnju, prije svega zbog lošije turističke sezone. Na rashodnoj strani troši se više, a velik pritisak imalo je povećanje javnog duga, koje je povećalo izdatke za kamate, a i prvi se put moramo brinuti o izdvajanju novca za proračun EU. Deficit će, procjenjuje analitičar Željko Lovrinčević, biti opet oko 18 milijardi kuna, daleko više od planiranih 13,6 mlrd.

Što je i jasno, jer je u pola godine već na oko 10 milijardi. Rebalansom će se prividno riješiti situacija, obavit će se novo zaduženje, a dio obveza, kao i lani, prebaciti na sljedeću godinu. A nakon toga situacija je upitna jer će rasti kamate na stranim tržištima kapitala, pa ni zaduženje neće više biti jeftino.

>>  'Nismo siromašni i bijedni, nego trošimo na krive stvari'

>> Vlada će uvesti poreze na štednju i nekretnine!

Komentara 15

DU
Deleted user
16:30 02.08.2014.

Lidija i Marko, vi niste iz Hrvatske pa ne znate da se hrvatski veli ... odupirati se ... a ne kako vi to srpski nama podmicete ... opiru se ...

L0
luena 01
19:12 02.08.2014.

Moze se ustediti da hoce,nek otpuste sve svoje foteljase-uhljebljenike koje su doveli...

DU
Deleted user
16:45 02.08.2014.

Veliki plus za objavljenu fotografiju telefonijade naših ministara na dan kada je umro Graham Bell

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije