Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDENT iz Waca:

Zagrepčanin u Teksasu: Svi smo mislili da nas netko bombardira!

'antonio02_nnn_rad_180413'
18.04.2013.
u 19:45

Sve se treslo: Antonio Lupieri studira u mjestu 30 kilometara od razrušene tvornice

– Eksplozija je bila jaka. Zatreslo se sve. Na sreću, ja sam u redu, dobro mi je, no kolega iz golf-tima, podrijetlom iz Venezuele, ozlijeđen je te je primljen u bolnicu. Baš je bio na treningu kad je eksplodiralo. Ne znam kako je – govori nam 21-godišnji Zagrepčanin Antonio Lupieri, student iz grada Waco, danas rano ujutro po lokalnom vremenu. Iako je taj grad udaljen 30-ak kilometara od poprišta eksplozije u tvornici gnojiva u gradiću Westu, njezine posljedice osjetile su se i u kampusu sveučilišta Baylor, na kojem Antonio studira ekonomiju i igra tenis.

– Baš smo se vraćali s turnira u Austinu kad je zagrmjelo. Zaista se jako čulo i u mom dijelu kampusa, a kako je tek bilo na zapadnoj strani, bližoj Westu. Pomislio sam, bombardiranje. Samo smo se gledali, zbunjeni, nitko nije znao što se događa. Bili smo prestrašeni, i to dosta – govori nam Antonio. Tek su kasnije, malo-pomalo, skupili kockice i doznali što je tako zagrmjelo.

Eksplozija u tvornici nadovezala se na niz: prvo napad na maratonu u Bostonu, potom i pisma s otrovom.

– Da, odmah sam eksploziju povezao s bombama u Bostonu. Teroristički napad, mislio sam, ali onda sam se zapitao: Ali zašto tu, u Teksasu, pa još u tom malom gradu?! Što ima ovdje? – kaže. Sveučilište je reagiralo brzo, oglašen je alarm i u roku od nekoliko minuta svi su studenti dobili obavijest da ne izlaze iz soba i apartmana.

– Odmah su me počeli zvati iz Hrvatske, da provjere kako sam – dodaje. No, kaže, navečer se ipak išlo na tulum. A eksplozija je bila glavna tema.

– Teroristički napad, industrijska nesreća... Svatko ima svoju teoriju – dodaje. Danas je osvanulo kišno i hladno jutro. Činilo se mirno, barem iz Antonijeva apartmana.

Iako je u prošlosti Petrokemije znalo biti požara i kvarova, niti jedna incidentna situacija nije prouzročila ranjavanja ili ljudske žrtve. Tvrtka ima sigurnosne mehanizme koji sprječavaju razvijanje opasnih situacija, ali i niz certifikata jamči brzu reakciju na akcidente. No zbog same proizvodnje i korištenja opasnih sirovina, tvornica je potencijalno opasno postrojenje, no rizik je smanjen na najmanju moguću mjeru.

>> 'Moj se sin igrao, a onda ga je udar bacio u zrak!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije