Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanovićevi ljudi u zagrebačkoj Skupštini protiv rebalansa prazne blagajne

Zagrebački SDP u četvrtak će u otvoreni sukob s Bandićem

milan bandić
Mišo Lišanin
28.10.2009.
u 23:32

Danas je, naime, Odbor za financije odbio prijedlog rebalansa i to tako da su SDP-ovi zastupnici bili suzdržani, a oporbeni su glasovali protiv.

Sukob između zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i SDP-a, stranke čiji je još član, danas će, čini se, ući u posljednju fazu. SDP-ovi zastupnici, koje u najvećoj mjeri kontrolira predsjednik stranke Zoran Milanović, neće podržati ni rebalans proračuna ni raspisivanje referenduma o sudbini Dinamova stadiona.

Zastrašujući minus
– Minimalne su šanse da rebalans prođe. Ne u ovoj situaciji i pod ovakvim uvjetima – ustvrdio je jedan član SDP-ova kluba zastupnika do čijeg se mišljenja i te kako drži. Bandić bi, ako želi progurati rebalans proračuna i smanjiti ga za 250 milijuna kuna, morao protiv SDP-a angažirati sve oporbene stranke i nezavisne liste i tako preglasati svoje stranačke kolege, no taj je scenarij malo vjerojatan.

Danas je, naime, Odbor za financije odbio prijedlog rebalansa i to tako da su SDP-ovi zastupnici bili suzdržani, a oporbeni su glasovali protiv. Stranački kolege danas će Bandiću oduzeti i apsolutnu kontrolu nad Zagrebačkim holdingom proširenjem Skupštine tvrtke na 11 članova, o čemu imaju konsenzus s oporbom.

Bez obzira na to kako bude prošlo današnje glasovanje u Skupštini, Zagreb će 2009. godinu započeti sa zastrašujućim minusom od 1,2 milijarde kuna! Novca za investicije u 2010. godini neće biti, a u pitanje će doći i socijalna prava. Zbog neplaćenih obveza, ponajviše za građevinske radove, koje Grad nije u stanju platiti do konca godine, Bandić će u proračun za 2010. godinu prenijeti oko 800 milijuna kuna duga. Dodatnih 400 milijuna kuna manjka u proračunu za iduću godinu nastat će zbog razlike u proračunskim prihodima i rashodima.

– Kada tim brojkama dodamo i 640 milijuna kuna koje je Grad dužan Holdingu, najvećim dijelom zbog neplaćanja subvencija ZET-u, dolazimo do zastrašujuće svote od 1,84 milijarde kuna – govori nam SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini.

Kako bez poskupljenja?
Naime, iako je svima jasno da je rebalans trebao biti drastičniji jer se procjenjuje da će Grad do kraja godine imati prihod oko 7,2 milijarde kuna, gradonačelnik je predložio rebalans koji predviđa proračunske prihode od 7,6 milijardi kuna. No, gradonačelnik i dalje tvrdi da situaciju drži pod kontrolom te da iduće godine neće biti povišenja cijena komunalnih usluga, kao ni zadiranja u stečena socijalna prava.

Maksimir ili Kajzerica? Za referendum 22. 11. neće glasovati ni oporba ni zastupnici SDP-a
Gradonačelnikova želja da se 22. studenoga održi referendum na kojemu bi Zagrepčani trebali odlučiti jesu li za dovršetak maksimirskog stadiona ili za izgradnju novog na Kajzerici ipak se neće ostvariti. Na sutrašnjoj sjednici Skupštine protiv Bandićeva će prijedloga glasovati oporba i gotovo svi zastupnici SDP-a.

Gradonačelnika smo upitali što će biti ako njegov prijedlog ne prođe u Skupštini. – Očito je moja sudbina da mi oporba, a i stranački kolege stvaraju probleme – rekao je Bandić. Upitali smo ga zašto je prekršio obećanje koje je više puta dao govoreći da će Zagrepčani prije nego što izađu na referendum znati cijenu i jedne i druge varijante. Bandić je lagao tvrdeći da nikada takvo što nije rekao te dodao da je cijena sekundarno pitanje, a primarno lokacija stadiona.

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
23:48 28.10.2009.

i ovaj monkey treba u rešt !

I4
IQ 40
00:36 29.10.2009.

Kao stare kurve - sto gore za drzavu, to bolje za SDP. Ali, sve kurve ( na zalost) zavrsavaju na smetliste

RA
rackizel
07:51 29.10.2009.

Napokn im je z riti došlo u glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije