Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Beča, Rim

Zagreb darovao 12-metarsko božićno drvce Rimu

drvce
REUTERS
08.12.2011.
u 08:01

Zagrebački i rimski gradonačelnik u 19.00 sati zajednički su upalili lampice na boru ukrašenom s četristo licitarskih srca u plastičnim kuglama

Dvanaestmetarski bor ukrašen s četiristo licitarskih srca u plastičnim kuglama, na kojima s jedne strane piše Zagreb, a s druge Roma, od četvrtka poslijepodne ukrašava rimski trg Piazza del Campidoglio. Osim ovih tradicionalnih hrvatskih ukrasa, bor uljepšava i 208 običnih, malih lampica u nizu, 87 lampica u obliku svijeća, te četiristo ogledalaca veličine deset puta deset centimetra. Veliki bor, izrastao u Dolomitima, dar je glavnog grada Hrvatske Rimu, a simbolično su ga rimski gradonačelnik Gianni Alemanni i njegov zagrebački kolega Milan Bandić osvijetlili lampicama nešto prije 19.00 sati. Svečani trenutak kasnio je pola sata, ali prezauzetom rimskom gradonačelniku to nitko nije zamjerio, tim više što je za hrvatski poklon imao sam riječi hvale. Njegov zagrebački kolega Milan Bandić najavio je ispod bora i potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i suradnji između dva grada u prvoj polovici siječnja iduće godine.

Na rimskom trgu koji je svojevrsni pandan zagrebačkom Trgu sv.Marka svečanost paljenja lampica i nastup članova folklornog ansambla "Turopolje" pratilo je nekoliko stotina Rimljana i gostiju grada.  Za prolaznike je zagrebačka Turistička zajednica u Rim ponijela kolače, jabuke, promidžbene materijale, DVD Advent u Zagrebu i licitarska srca.

U Rimu se inače božićna svjetla tradicionalno pale tek 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Ove je godine taj događaj u Rimu obilježilo i javno nezadovoljstvo izgledom jednog od borova u samom centru grada, pa su ga gradske vlasti uklonile. Gosti iz Zagreba tim više su brinuli kako će se Rimljanima svidjeti njihov bor. No, i dan uoči paljenja lampica, dok se bor kitio, a i u četvrtak, Zagrepčani su dobili puno komplimenata. A da su pogodili ukus Rimljana svjedoči i to što su neki kugle sa licitarskim srcima odnijeli svojim kućama.

Ovo je drugi put da Zagreb tako daruje neku europsku metropolu. Lani je to bio Beč, a odjeci su se, doznajemo u TZ-u Zagreba, pokazali vrlo pozitivnima. – Svako takvo i slično ulaganje u turističku promidžbu se višestruko vraća. Talijansko tržište je Zagrebu, pak, posebno zanimljivo jer u ovo vrijeme u glavni grad Hrvatske tradicionalno dolazi dosta talijanskih turista, a darivanje bora je odlična prilika da se promovira manifestacija Advent u Zagrebu, pojašnjavaju iz Turističke zajednice. Kako doznajemo, sljedeće godine zagrebačke gradske vlasi mogle bi darivati Bruxelles.

Komentara 1

OB
-obrisani-
11:58 08.12.2011.

To je znaci dar iz koristoljublja, a ne od srca. Haahahah!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije