Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Za ustavne promjene bez HDZ-a ključni laburisti

tomislav karamarko
Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2013.
u 14:00

Saborsko istražno povjerenstvo može osnovati vladajuća većina, ali je suradnja HDZ-a upitna

Nakon što je SDP dobio podršku HNS-a za promjene Ustava, vladajući će ih pokušati progurati do 1. siječnja. Za pokretanje procedure dovoljna im je podrška stranaka koalicije, odnosno natpolovična većina, no za usvajanje promjena Ustava trebaju dvotrećinsku većinu – najmanje 101 zastupnika. Ako se u promjene krene prije početka primjene izmijenjenog “lex Perković”, vladajući neće moći računati na ruke HDZ-a, a time ni njihovih partnera HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

Četiri stranke koalicije (SDP, HNS, HSU i IDS) zajedno imaju 80 glasova, a uz ruke HDSSB-a, SDSS-a, Kerumova HGS-a, Jadranke Kosor, Damira Kajina i još trojice zastupnika nacionalnih manjina podrška se diže na 97. Može se očekivati da će prijedlog podržati i bivša esdepeovka Mirela Holy te Ivan Grubišić i Jakša Baloević, no i s njihovim glasovima vladajućima bi nedostajao još jedan glas za dvotrećinsku većinu. Tako se pokazuje da će u osiguravanju većine ključnu ulogu imati šest laburista.

Oni nisu skloni podržati promjene zato što smatraju da je riječ o dnevnopolitičkim razlozima, ali bi podržali prijedlog kad bi sadržavao širi paket izmjena, među njima i one koje se tiču radnog prava te referenduma.

Kad je riječ o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva, situacija je jasnija što se tiče matematike, može ga osnovati vladajuća većina, ali je upitna suradnja hadezeovaca koji sumnjaju da SDP želi “umočiti” njihova predsjednika Tomislava Karamarka.

>> Miljenić: Ovo nije bitka. Naš ugled nije narušen, upravo suprotno

>> Španjolski mediji: Zagreb popustio pod pritiskom Bruxellesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije