Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modernizacija vojske

Za Patrije, remont MiG-ova, ophodni brod i puške milijardu kn

'22.03.2011.,Pula - Hrvatski MIG iznad pulskog neba nakon poljetanja na trenaznu voznju. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Duško Marušić/PIXSELL
31.12.2012.
u 18:37

U državi se nadaju da će posao gradnje ophodnih brodova dobiti hrvatsko brodogradilište

Pred Ministarstvom obrane još je jedna “sušna” godina, no za opremanje, modernizaciju i izgradnju uspjet će ipak odvojiti otprilike četvrtinu vojnog budžeta, dakle oko milijardu kuna (1.018,747.250 kuna). U planu je najprije dovršetak dogovorene proizvodnje borbenih oklopnih vozila (BOV), koji se prema finskoj licenci proizvode u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću. Hrvatska je bila ugovorila nabavku 126 Patria AMV-a, a u 2013. HV-u će biti isporučeno 15 baznih vozila. Isporučit će se i 17 borbenih stanica za ta vozila (daljinski upravljana borbena stanica s teškom strojnicom od 12,7 mm, norveškog proizvođača Kongsberga), a napokon će za 43 već proizvedene Patrije doći i intercom sustavi, kako naši BOV-ovi više ne bi bili “gluhi”. Računa se da će osam Patria biti opremljeno kupolom i novim topom od 30 mm, koji također proizvodi Đuro Đaković u suradnji s Kongsbergom. Za sve navedeno bit će utrošeno 320 milijuna kuna.

Po brodu 10 milijuna eura

Nakon što je već svjetski poznat proizvođač oružja, karlovački HS Produkt hrvatskim oružanim snagama isporučio gotovo 3000 jurišnih pušaka VHS zadnje generacije, i u 2013. nastavit će se ta suradnja, pa će HV nabaviti još 2000 VHS-ica u vrijednosti od 20 milijuna kuna. Računa se da će sljedećih nekoliko godina biti isporučeno oko 15.000 tih pušaka. Objavom međunarodnog tendera (početkom godine), napokon će se pristupiti izgradnji prvog u nizu od pet jednakih ophodnih brodova za hrvatsku obalnu stražu. Riječ je o 40-tak metara dugim patrolnim brodovima, za koje je projekt već odavno završen u Brodarskom institutu u Zagrebu, a MORH je sudjelovao u troškovima. Premda nema više jamstava da će tako biti, u državi se nadaju da će taj posao dobiti neko hrvatsko brodogradilište. Godine 2013. počela bi izgradnja, pa bi prvi takav brod zaplovio u 2014. godini, a nakon svih ispitivanja prionulo bi se i na izgradnju još četiri istovrsna broda, pa bi flota bila kompletirana do 2018. Za prototip broda izdvaja se u 2013. godini 34 milijuna kuna, što je polovina pune cijene jer se računa da će svaki brod stajati oko 10 milijuna eura.

Kreće i remont borbenog zrakoplovstva, a kako je za to osigurano 80 milijuna kuna, znači da će sljedeće godine biti obnovljeno pola eskadrile MiG-ova 21 (6 letjelica). Kreće i prva faza remonta helikopterske eskadrile, za što je osigurano 85 milijuna kn. Riječ je o starijim letjelicama (Mi-8), a za pet njih iduće godine istječu resursi s obzirom na to da je zadnji veliki remont na njima napravljen još 2003. Za redovito održavanje helikoptera osigurano je 34 milijuna kuna. Pojačat će se i protupožarna eskadrila. Nabavlja se, međutim, model AT-802, dakle dvosjed, namijenjen uglavnom za obuku pilota kanadera, koji stoji oko 25 milijuna kuna. U MORH-u očekuju da će u 2013. krenuti i modernizacija letjelica za hitne medicinske letove i traganje i spašavanje.

Manje administracije

Od manjih nabavki valja spomenuti i kupnju 1000 zaštitnih maski i druge ABK-opreme poput ogrtača, dozimetara i jednog kompletnog sustava za dekontaminaciju, sve zajedno vrijedno oko 4,4 mil. kuna. Planira se i nabavka 247 terenskih vozila, većim dijelom sanitetskih, a i početak gradnje pet skladišta za UBS (ubojita borbena sredstva). Nastavit će se smanjivanje vojne administracije pa će se uštedjeti, kao što je ministar Ante Kotromanović najavljivao, na nekoliko stotina radnih mjesta koja nisu nužna. Ministarstvo namjerava trošiti novac samo za ono što je najpotrebnije i opravdano, dakle za obuku i profesionalizaciju.

>> Remont MiG-ova 21: Kotromanović spriječio štetni ugovor

Komentara 7

DO
Dongfeng
19:10 31.12.2012.

Odmah raspustiti citavu hrvatsku vojsku i prodati svu modernu vojnu opremu. Iskljucivo zadrzati jeftine materijale za asimetricni rat. Znaci, mine i druge eksplozive, AT oruzja, snajpere. A s obzirom da to ne mozemo unutar NATOa, izaci iz NATOa (to u svakom slucaju). Time bi se drasticno poboljsao drzavni proracun a nista ne bismo izgubili. Nece nas nitko napasti, a ako nas i napadne po svoj prilici cemo imati bolju vlast nego sada. Vojska nije potrebna udovoljavamo svim zahtjevima stranih sila. Potrebna je onda kada politika kaze "ne". Tako da je postojanje vojske, uz sadasnji politicki smjer, totalna glupost i trosenje proracuna na nista. I da neki ne misle da se salim - skroz sam ozbiljan. I ne bi uopce bili jedina zemlja na svijetu bez vojske.

CR
crocro
19:11 31.12.2012.

Ukinite zauvijek MIG-ove. Mi ne pripadamo istočnom bloku. Mi pripadamo NATO savezu. Zato NATO ne gleda blagonalkono na vaše postupke. Kako vam samo nije dosadilo imati posla s tim MIG-ovima, već su dosadili cijeloj Hrvatskoj a vas to ne brine. Dali netko ima kakve interese ako forsira MIG-ove.

AA
Aartur
20:00 31.12.2012.

Remont šest Migova za 80 milijuna kuna, sve me strah kakva će biti kvaliteta tog remonta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije