Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inu prepustili MOL-u

Sanaderu stiže optužnica zbog prepuštanja Ine

'26.08.2008.,Zagreb,Markov trg - Vlada republike Hrvatske,press konferencija Predsjednika Vlade. Dr. Ivo Sanader govorit ce o stanju u republlici Hrvatskoj na prvoj konferenciji nakon godisnjih odmora
'Slavko Midzor/24sata'
Autor
Ivanka Toma
15.09.2011.
u 08:00

Osim protiv bivšeg premijera optužnica zbog mita u preuzimanju Ine bit će podnesena i protiv Zsolta Hernadija.

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK bi ovih dana mogao podnijeti optužnicu zbog uzimanja 10 milijuna eura mita za prepuštanje Ine mađarskome MOL-u.

Slijede nove optužbe

Tu informaciju prenosi izvor blizak USKOK-u koji tvrdi da nakon optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe, potom druge optužnice protiv Ive Sanadera za Inu, slijedi još njih nekoliko. U slučaju mita za preuzimanje Ine u aferu su upleteni i bivši ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je provodio privatizaciju državne naftne kompanije, potom Sanaderov dobar prijatelj, vlasnik Diokija i Novog lista Robert Ježić te predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Riječ je, podsjetimo, o slučaju iz 2008. godine kada se pregovaralo o izmjenama i dopunama ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine. Prema sumnjama USKOK-a, tada je za proviziju u iznosu od čak 10 milijuna eura tadašnji premijer Sanader prepustio Mađarima upravljačka prava Ine iako je MOL imao samo 47 posto dionica. Uz to se dogovorilo sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine.

Potkraj kolovoza mađarski tužitelji odbili su postupiti po zahtjevu USKOK-a i ispitati Hernadija, kojega USKOK-u sumnjiči za davanje mita. Iz svih podataka koji su do sada objavljeni o ovome slučaju razvidno je da će se zbog afere s preuzimanjem Ine otvoriti kazneni postupak protiv Sanadera, ali i protiv Hernadija te Polančeca kao pomagača.

Mađari suzdržani

Od samog početka mađarska je strana bila prilično suzdržana kada je riječ bila o utvrđivanju odgovornosti predsjednika njihove naftne kompanije, pa je teško predvidjeti hoće li za Hernadijem biti raspisana međunarodna tjeralica ili će mu se suditi u odsutnosti. Potrebno je definirati i ulogu Roberta Ježića koji je, time što je otvarao račune preko kojih se uplaćivalo mito, svakako imao ulogu u počinjenju kaznenog djela, no izvjesno je da ga je, barem djelomično, ekskulpirala činjenica što je, zahvaljujući njegovu svjedočenju, utvrđen glavni dio ove korupcijske afere. Naime, nakon što su ministri izglasali potpisivanje ugovora Vlade i MOL-a, o odnosima dvaju najvećih dioničara, Hernadi i Sanader potpisali su ugovor o savjetodavnim uslugama. USKOK je utvrdio kako je upravo preko toga ugovora, koji je uslijedio nakon što je MOL dobio Inu u ruke, MOL isplatio Sanaderu 10 milijuna eura mita.

Novac od mita transferirao se uz Ježićevu pomoć. U lipnju 2009. potpisan je ugovor o pružanju savjetodavnih usluga između MOL-ove off shore kompanije Cerena Hoilding Limited s Cipra s Xenoplast&Shippin Ag iz Züricha u vlasništvu Ježića. Dan poslije Ježićeva je kompanija potpisala ugovor s drugom MOL-ovom kompanijom. Desetak dana nakon toga Mađari su isplatili pet milijuna eura.

Komentara 84

BL
Blender
11:44 15.09.2011.

Svaka cast USKOKU koji radi svoj posao kako treba, nadam se da imaju jos materijala za momentalno vladajuce!!!

Avatar sijamski bliznaci HDZ=SDP
sijamski bliznaci HDZ=SDP
11:48 15.09.2011.

15.09.2011. u 11:46h profesorzag je napisao/la: Da bi znao pisat prvo moraš naučit čitat gdje piše blizanac?

Avatar sijamski bliznaci HDZ=SDP
sijamski bliznaci HDZ=SDP
11:26 15.09.2011.

Na saborskom povjerenstvu jedan blizanac brani Ivu dok drugi blizanac napada Ivu. . Zašto blizanci jednostavno ne idu u koaliciji na izbore? Zašto nas lažu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije