Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školski sindikat:

Za jedan napad na profesora učenik iz škole leti zauvijek

željko stipić (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
02.04.2013.
u 20:28

Problemi su u školama otišli su predaleko i jedino oštrim kaznama mogu se ublažiti – kaže Željko Stipić, predsjednik Preporoda

Teže pedagoške mjere, primjerice ukor, strogi ukor za osnovne, odnosno ukor i opomena pred isključenje za srednje škole, izrečene učeniku trebale bi se prenositi iz godine u godinu u jednom ciklusu obrazovanja. To znači, ako je učeniku ukor izrečen u petom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje, pratio bi ga do završetka osmog, odnosno četvrtog razreda.  

Kazna se ne briše

Sada, kad učenik završi razred u kojem mu je kazna, odnosno pedagoška mjera izrečena, ona praktički nestaje i u sljedećem razredu učenik može ponoviti svoje ponašanje zbog kojeg je prethodno kažnjen. Izrečena kazna morala bi umanjiti ocjenu iz vladanja, a ta ocjena trebala bi utjecati na opći uspjeh učenika, a samim tim mu umanjiti mogućnost upisa u željenu školu ili na fakultet. Osim toga, izrečenu tešku pedagošku mjeru treba upisivati u završnu svjedodžbu osnovne, odnosno srednje škole da profesori znaju kakav im učenik dolazi. Isto tako poslodavci bi iz takvih svjedodžbi učenika, primjerice srednjih strukovnih škola, automatski vidjeli je li završeni srednjoškolac, odnosno njihov potencijalni zaposlenik sklon nasilju ili nije. Također, srednjoškolci isključeni s nastave, odnosno njihovi roditelji plaćali bi polaganje razrednih ispita. Isto tako djecu koja su počinila teško nasilje nad svojim učiteljima trebalo bi zauvijek udaljiti iz sustava redovitog srednjoškolskog obrazovanja. Učenicima koji bi promijenili ponašanje kazna bi se mogla ublažiti.

Mjenjačem po profesorici

Takve promjene u izricanju pedagoških mjera predlaže Školski sindikat “Preporod”. – To je radikalan prijedlog, ali stvari su otišle predaleko i mislimo da se jedino tako problem može donekle ublažiti – objasnio je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

– Ako je učenik imao hrabrosti metalnim mjenjačem razbiti glavu svojoj profesorici, a takav smo slučaj imali, onda on nema što tražiti u redovitom obrazovanju – naglasio je Stipić. Prijedlog svojih pedagoških mjera jučer su poslali ministru obrazovanja Željku Jovanoviću. Stipić očekuje da Ministarstvo donese pravilnik prema ovom prijedlogu.

>> 'Vlada Zorana Milanovića ponaša se alanfordovski'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije