Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjeren rizik za Hrvatsku

WHO: Virus Zika mogao bi se proširiti na Europu idućih mjeseci

zika
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.05.2016.
u 10:20

U 35 zemalja rizik širenja Zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umjeren. U toj skupini umjerena rizika je i Hrvatska

Virus Zika, koji prenose komarci i u novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, mogao bi se proširiti na Europu jer je vrijeme sve toplije, iako je taj rizik od niskog do umjerenog, izjavili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu. U prvoj procjeni prijetnje koju Zika predstavlja Europi, europski ured WHO-a priopćio je da je sveukupni rizik malen do umjeren.

Najviši je na područjima na kojima su aktivni tigrasti komarci, posebice na otoku Madeiri i sjeveroistočnoj obali Crnog mora. – Postoji rizik od širenja virusa Zika u europskoj regiji i... taj rizik varira od zemlje do zemlje – izjavila je Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

– Posebice pozivamo zemlje s većim rizikom da osnaže svoje nacionalne kapacitete i učine prioritetnima aktivnosti koje će spriječiti izbijanje bolesti – kazala je. Europska regija WHO-a pokriva 53 zemlje i gotovo 900 milijuna stanovnika. Prostire se od Arktičkog oceana na sjeveru do Sredozemlja na jugu i od Atlantika na zapadu do Tihog oceana na istoku.

U 35 zemalja rizik širenja Zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umjeren. U toj skupini umjerena rizika je i Hrvatska.

>> Australski sportaši za Olimpijske igre u Riju traže pojačane kondome

Ključne riječi

Komentara 7

SZ
stela_zg
13:11 19.05.2016.

zika virus je otkriven 1947. iako vjerojatno postoji na ovoj planeti dulje od čovjeka prvi slučajevi zika groznice opisani u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća. u 80% slučajeva je infekcija zika virusom asimptomatska. kada bi tražili antitijela na tijela na taj virus našli bi ih u većini populacije (teoretsku šansu ima svatko tko je ikada u životu iskusio ubod komarca). postavlja se pitanje zašto se rađaju djeca sa mikrocefalijom. nekako se prešućuje da je u Brazilu više od 39000 mladih žena i djevojaka bilo re-vakcinirano sa MMR cjepivom. ono što živi virusi u cjepivu mogu napraviti sa mozgom fetusa je upravo ono što se događa u Brazilu. uz masovne vakcinacije djevojaka i mladih žena u Brazilu je veliki problem i masovna uporaba glifosata (roundup)-vrlo toksičnog herbicida i drugih toksičnih insekticida (larvocidi) kojima se zatrovao sve-zemlja, voda, zrak, hrana. treba naglasiti da trudnica u kontakt sa živim virusom može doći i preko druge osobe ili djece koja su cijepljena sa cjepivom u kojem je živi virus. nitko vam ne daje garanciju da u cjepivu koje se daje nema živih virusa. ljudi zapravo nemaju pojma što je u sastavu cjepiva. bilo bi idealno da se nakon cijepljenja pričeka sa trudnoćom godinu dana jer se nakon cijepljenja živi virus mjesecima zadržava u tijelu i širi kapljičnim ili seksualnim putem. nakon što su se najavljivale fatalne ptičje i svinjskih gripe, pa još pogubnija ebola na pomolu je nova (izmišljena) "pandemija". prilika kao stvorena za farmaceutsku industriju da preko noći plasiraju neprovjerena cjepiva na tržište.

Avatar nekakav
nekakav
11:06 19.05.2016.

ako nam vodu ne truju američkim kemikalijama, kao što su po brazilu i kolumbiji, nema straha od komaraca, bili oni tigrasti, ili ne. ajd, barem ćemo znati kakvu vodu pijemo.... sad smo već i pred komarcima u strahu. prije nekueku godinu svinje i svinjska gripa nam je bila strašno opasna. pa ptičja gripa. sad smo već na komarcima. uskoro će valjda na molekularnoj razini biti... svašta. tko treba zaraditi na ovoj 'krizi'?

OK
okvarbudovič
11:22 19.05.2016.

mogao bi mutirati uz pomoć genetske manipulacije.sto će se vjerovatno i dogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije