Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ususret Olimpijskim igrama

WHO sazvao poseban odbor za ocjenu opasnosti od Zika virusa u Brazilu

zika virus, brazil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.06.2016.
u 17:48

WHO se na ovaj potez odlučio nakon što je više od 150 znanstvenika iz 29 zemalja pozvalo na odgodu ili premještanje Olimpijskih igara "u interesu javnog zdravlja"

Generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan angažirala je posebnu skupinu stručnjaka kako bi utvrdili postoji li zbog epidemije virisa zike potreba za odgađanjem ili otkazivanjem Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Rio de Janeiru od 5. do 21. kolovoza.

WHO se na ovaj potez odlučio nakon što je više od 150 znanstvenika iz 29 zemalja pozvalo na odgodu ili premještanje Olimpijskih igara "u interesu javnog zdravlja". Odgovor od Svjetske zdravstvene organizacije zatražila je i američka senatorica Jeanne Shaheen.

"S obzirom na razinu zabrinutosti koja vlada u međunarodnoj zajednici, odlučila sam oformiti posebnu skupinu znanstvenika kako bi proučili sve moguće rizike s organizacijom olimpijskih igara u planirano vrijeme," poručila je Margaret Chan.

Krovna međunarodna zdravstvena organizacija je već četiri puta slala svoje stručnjake u Brazil kako bi prikupila podatke i utvrdila stupanj opasnosti za sportaše i gledatelja od virisa zike. 

"Posljednje podatke prikupili smo sredinom svibnja," kazala je Chan dodavši kako će najnoviji podaci biti uskoro objavljeni. Međutim, WHO je koncem svibnja već objavio kako održavanja OI prema planu neće bitnije utjecati na širenje virusa koji je povezan s teškim malformacijama kod novorođenčadi.

Kritičari tvrde kako je WHO ima pretjerano blizak odnos s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), pa zbog toga ne može pružiti objektivne savjete. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je odbacio tvrdnje da je WHO pod pritiskom MOO-a.

"Nema pritiska uopće", rekao je Bach u petak u Lausanne. "Zahvalni smo za suradnju sa WHO," dodao je.

U medicinskim krugovima još uvijek nije rašireno mišljenje da virus zike predstavlja veći rizik za zdravlje, no to ne znači da sportaši, navijači i ostali posjetitelji OI mogu biti potpuno ravnodušni. U Rio de Janeiru očekuju više od 500.000 turista koji će u taj grad doputovati zbog OI. Na igrama će nastupiti i oko 10,000 sportaša.

Većina ljudi zaraženih virusom “Zika” ima samo blage simptome, uključujući groznicu, osip i bolove u mišićima ili zglobovima. Jedino se savjetuje trudnicama da ne kreću na put u Brazil.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojoj internetskoj stranici objavio da se putnici trebaju pravovremeno dobro informirati prije odluke i odlaska u rizična područja, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima. Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca.

>>Hrvatica u Brazilu dobila virus Zika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije