Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje dopisništava

Vukšić protiv ukidanja temelja javne televizije

Branko Vukšić
Patrik Macek/PIXSELL
14.01.2014.
u 13:00

Ta su dopisništva HRT-ova prednost i obaveza prema pretplatnicima koji plaćaju TV pristojbu, prema hrvatskoj javnosti, kaže Vukšić.

Predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić oštro se usprotivio najavljenom ukidanju 11 dopisništava HRT-a koja su, tvrdi, temelj javne televizije i njezina komparativna prednost u odnosu na konkurentske i ojačale komercijalne televizije. Ta su dopisništva i HRT-ova obaveza prema pretplatnicima koji plaćaju TV pristojbu, prema hrvatskoj javnosti, kaže Vukšić.

- Obaveza su i prema zakonu koji HRT određuje kao medij na usluzi javnosti, a ne na usluzi prisavskoj eliti, njihovim interesima i zadovoljavanju osobnih ambicija. Što prvo treba reducirati na HRT-u? Administarciju, savjetnike, pomoćnike, brojne urednike koji ni sami ne znaju što rade ili što bi trebali raditi – pojašnjava Vukšić koji je pozvao i sve župane, gradonačelnike, načelnike koji su dijelom i sami financijski sudjelovali u opremanju tih studija, da glasno ustanu protiv ukidanja dopisništava što vodi daljnjoj centralizaciji zemlje.

- Ako je regionalni program jedan od stupova javne televizije, zašto se taj stup doslovce ruši? Što to rušenje znači za pluralizam? Što ukidanje 11 dopisništava, a kasnije, naslućuje se s pravom, još poneko, znači za općine, gradove, županije? Sve što nije Zagreb biti će još nevidljivije. A što je nevidljivo, ne postoji. Umjesto da se Hrvatska decentralizira te da u toj decentralizaciji predvodnik bude upravo javni servis, javna televizija se bori za što veću centralizaciju, gurajući u zapećak nezagrebačku kulturu, obrazovanje, znanost ili pak i te kako važno civilno društvo – pita se Vukšić.

Posao dopisništava trebali bi preuzeti video novinari, no predsjednika Odbora za medije zanima kako da jedan čovjek kvalitetno odradi posao za koji je ranije trebao cijeli tim.

- Što je video novinar? Novinar, snimatelj i montažer u jednoj osobi. Znači, osobe koje su završile novinarstvo te studij kamere i montaže na zagrebačkoj akademiji?! Ma ne, obučit će se na tečaju i za novinara i za snimatelja i za montažera, što je protivno svim pravilnicima HRT-a. Kakvi vražji fakulteti i akademije? Za HRT će raditi priučeni lumeni. Da se uštedi na proizvođačima – kaže Vukšić te dodaje da se Zakonom o HRT-u propisuje i kavaliteta i slike i tona i sadržaja. To neće moći ispuniti video novinari, vjeruje Vukšić, ali glavni ravnatelj HRT-a će za to unajmiti vanjsku produkciju "jer je važno da se u njoj zaposle prijatelji".

Idući tjedan na Odbor za medije pozvat će glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da se očituje jesu li najave o ukidanju samo glasine odnosno vic, jer to što se najavljuje je tragedija, najavio je Vukšić koji skandaloznom smatra i činjenicu da su voditelji dopisništava, u kojima je ukupno zaposleno 576 ljudi, priču o ukidanju doznali iz medija, nitko s njima nije ranije o tome razgovarao, tvrdi on.

- Nonsens je da HRT povećava proizvodnju, na četiri nedorečena programa, a smanjuje proizvodne kapacitete. Koliki je, naposljetku, omjer otpuštanja proizvodnog kadra na jednoj strani te rukovodećeg i činovničkog kadra na drugoj strani? Radman se okreće, izgleda, izmještanju. Radman, jednako kao i Milanović, restrukturiranje vidi isključivo kao rezanje – kritizira Branko Vukšić te predlaže da se umjesto rezanja uposle svi kapaciteti na proizvodnji programa koji će HRT moći prodati, primjerice dramskog programa.

Najavio je dvije inicijative, dva prijedloga zakona koja upravo piše, a za koja vjeruje da bi se do kraja mjeseca mogla naći u saborskoj proceduri.

- Prvi je prijedlog o ukidanju reklama na javnoj televiziji. Ako je javnim televizijama uzor BBC, onda neka bude uzor u svemu. Pa i u tretmanu reklama, koje su na BBC-ju ukinute. Druga inicijativa je prijedlog izmjene zakona koji reguliraju obvezu praćenja izbora na nacionalnim televizijama u čemu su i te kako zakinute i komercijalne televizije i relevatni politički takmaci i građani Hrvatske – zaključio je Vukšić.

Komentara 7

FI
Filačak
14:02 14.01.2014.

..."što vodi daljnjoj centralizaciji zemlje. ( Ne samo centralizaciji zemlje već centralizaciji vlasti kapitalista. Valja energično čupati javno iz ruku privatnog naročito u informiranju obrazovanju i kulturi.)

DU
Deleted user
15:06 14.01.2014.

Ta su dopisništva HRT-a možda, ekonomski gledano ne isplativa ali nužna otprilike kao izgrađene auto ceste ili Pelješki most. Uostalom pitam SKOJ-evca, hoće li nam pretpalta biti manja kad se ukinu ta dopisništva? Vidim da se HRT optužuje da jea je uvijek u službi politike, ove ili one. Ne godspodo, HRT je bio i ostao u službi SKH odnosno SDP-a, doduše u doba vladavine HDZ-a nešto malo tiše, a u erama SDP-a radikalno komunistički, pozivajući na juriš protiv sega što odstupa od njihova svjetonazora.

Avatar tigarbbb
tigarbbb
13:27 14.01.2014.

tako je neka se kodira pa ko voli neka izvoli, dosta je pljačkanja iovako osiromašenog naroda oni guzičari koji su na televiziji če malo drugačije radit i prezentirat program koji mora i te kako biti bolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije