Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponavljaju se izbori u Beogradu

Vučić oštar prema suparnicima: 'Čekate tašnu, mašnu i tajnicu, tko bi bez mog imena za vas glasao'

Beograd: Sastanak  Aleksandra Vučića s njemačkim ministrom obrane Borisom Pistorijusom
Foto: Milos Tesic/ATA Imasges/PIXSELL
1/7
07.03.2024.
u 10:09

SNS je u prosincu uvjerljivo pobijedio u cijeloj Srbiji, ali ne i u Beogradu gdje je bio primoran na razgovore o koaliciji.

Predsjedništvo vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je da se ide u nove izbore u Beogradu koji bi se trebali održati u svibnju ili lipnju ove godine. Razlog tome je činjenica što, kako su rekli, nisu uspjeli osigurati komotnu većinu kojom bi upravljali Beogradom. Kamen spoticanja bili su razgovori s listom "Mi – glas iz naroda".

Pod pritiskom Zapada?

Govoreći o skorim izborima u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji više nije službeno član SNS-a, ali je vodio kampanju i pita se za sve u stranci, ponudio se da opet nosi listu.

– Ako budete htjeli, spreman sam vam pomoći. Ako niste zainteresirani, hvala vam na dosadašnjoj podršci – rekao je Vučić obraćajući se naprednjacima na sastanku beogradskog odbora SNS-a. Kritizirao je dužnosnike SNS-a da "samo čekaju tašnu, mašnu i tajnicu". Svoje stranačke kolege upitao je: "Zamislite da se maknem s liste – koliko bi ljudi za vas glasalo?" Pozvao je čelnike SNS-a da na izbore izađu u što široj fronti.

GALERIJA: Potvrđena pobjeda Vučićeva SNS-a: Može samostalno formirati vladu

Beograd: Sastanak  Aleksandra Vučića s njemačkim ministrom obrane Borisom Pistorijusom
1/23

– To nam je važnije od svega. Prekinite s međusobnim svađama i pokušajte da se ujedinite u jedan zajednički front za pobjedu u Beogradu i Srbiji – kazao je Vučić.

SNS je u prosincu uvjerljivo pobijedio u cijeloj Srbiji, ali ne i u Beogradu gdje je bio primoran na razgovore o koaliciji. Međutim, prošle izbore u Beogradu obilježile su i brojne optužbe za SNS-ovu krađu izbora. Ukazivalo se na pritiske, verbalne i fizičke napade, a posebno na organizirano dovođenje glasača iz Republike Srpske za koje oporba kaže da su i odlučili pobjednika izbora. Odmah potom uslijedili su prosvjedi, razbijanje Skupštine Beograda, kao i štrajkovi glađu nekih oporbenih političara. Raspisivanjem novih izbora u Beogradu zadovoljne su sve strane. Oporba jer je dobila nove izbore koje predstavlja kao svoju prvu veliku pobjedu nad SNS-om i Vučićem, ali i SNS koji može reći kako nije podlegao pritiscima oporbe, nego su odluku donijeli stoga što nisu mogli osigurati komotnu većinu. Neki tvrde da Vučić ponavlja izbore u Beogradu zbog pritiska Zapada.

VEZANI ČLANCI: 

Novinar i urednik BBC-ja Srbija Aleksandar Miladinović smatra da su novi izbori u Beogradu očekivani poslije svih događanja sa slaganjem većine u Skupštini Srbije. Pojašnjava i kako iz SNS-a govore da ne žele voditi Beograd s tijesnom većinom iako su tako vladali tim gradom od 2022. godine kada su imali samo jednu ruku više. Kada je riječ o novim izborima, kaže da se u Beogradu nije puno toga promijenilo.

– I jedna i druga strana prikazale su svojim biračima da su ostvarile svoje ciljeve. Vladajući navode da su ostvarili najbolji rezultat, ali da žele još bolji, a iz oporbe ističu kako su pobijedili jer SNS nije uspio formirati vlast. Mislim da ne treba očekivati bitno drugačije rezultate, s tim da treba računati na to da SNS raspolaže velikom državnom i stranačkom mašinerijom – rekao je Miladinović.

VEZANI ČLANCI: 

Za oporbu Bodiroga?

Napominje i kako su izbori za Beograd vrlo važni za obje strane. SNS bi pobjedom učvrstio svoju vladavinu Srbijom, dok bi oporba u slučaju pobjede dobila vjetar u leđa za budućnost. Pri tome je Beograd i centar moći Srbije, a sam gradonačelnik smatra se trećom najmoćnijom osobom u državi. Miladinović podsjeća i kako je nekadašnja srpska oporba svoju prvu pobjedu nad Slobodanom Miloševićem ostvarila baš u Beogradu nakon čega su preuzeli i neke druge gradove u Srbiji.

Bit će zanimljivo vidjeti i tko će biti kandidati za gradonačelnike oporbe i vladajućih. Zasad nije izvjesno hoće li dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić ponovno biti kandidat za gradonačelnika. Vučić je, kako pišu mediji, rekao da bi oporbeni kandidat za gradonačelnika mogao biti i nekadašnji košarkaš Dejan Bodiroga, što nije potvrđeno.

VIDEO: Tonči Tadić: Rusija će postati predimenzionirana verzija Sjeverne Koreje

 

Ključne riječi

Komentara 7

JO
JokeR
23:39 08.03.2024.

Smrdija do Tokija!!

KO
Kosovka
10:26 07.03.2024.

Vučić je čovek sa vizijom, čovek koji voli svoju zemlju! Da se ja pitam on bi trebao da bude još oštriji, suviše je blag prema mnogima.

MA
Marimarica
11:01 07.03.2024.

Zaista više nema smisla da se mešate u našu politiku,šta vi imate sa Beogradom,Srbijom i SNS -om ,uostalom Vučić je svom narodu pokazao koliko vredi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije