Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonija strepi

Vrhunac vodenog vala stigao u Hrvatsku! Hoće li nanijeti štetu?

poplava (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/15
Autori: ib/VLM, bb/VLM, i.kri/VLM
13.06.2013.
u 12:14

Samo na području Vukovara u zečje nasipe nanizano je 75.000 vreća s pijeskom, postavljeno je 1500 metara boks-barijera i 210 metara vodenih barijera

Vrh vodenog vala u popodnevnim satima ušao je u Hrvatsku kod Batine u Baranji. Drugi je to rekordno visok vodostaj od 1965. godine koji je tada iznosio 795 centimetara, no ovaj ga neće dosegnuti. Na terenu su sve dežurne službe, angažirano je ukupno oko tisuću ljudi.

Nakon što je na prijedlog direktora Hrvatskih voda Siniše Kukića župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio izvanredno stanje obrane od poplava, danas je na županijskoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje donesena odluka i o proglašavanju mjera neposredne prijetnje.

Vodostaji Dunava u Batini i Vukovaru, kao i Drave u Osijeku rastu iz sata u sat. Na ulasku Dunava u Hrvatsku, u Batini, je u 14 sati vodostaj bio 770 centimetara i raste. U Vukovaru je u isto vrijeme vodostaj Dunava bio 693 centimetra, dok je Drava u Osijeku na 493 centimetara.

Prema Galićevim riječima, ova mjera odnosi se na ugrožena područja županije od poplava, a donesena je zbog ozbiljnosti situacije na terenu. Vodostaj Dunava kod Vukovara danas je u 10 sati iznosio 693 centimetra i još raste. Kukić kaže da se u idućih nekoliko sati može očekivati i da vodostaj prijeđe granicu od 700 centimetara. 

– Teško je davati bilo kakve prognoze. Ipak, možemo reći da očekujemo jedan od najvećih vodenih valova ikada viđenih u Hrvatskoj i na Dunavu. On bi do Vukovara trebao stići u subote poslijepodne. Za vikend bi vrh vodenoga vala napustio područje Hrvatske. Neke procjene kažu da će u vrijeme vrha vodenog vala vodostaj Dunava kod Vukovara biti između 720 i 730 centimetara. To je ekstremno visok vodostaj, ali još uvijek nije na razini vodostaja iz 1965. godine koji sa svojih 769 centimetara i dalje drži rekord – rekao je Kukić. Govoreći o do sada učinjenom, istaknuo je da su u Hrvatskim vodama iznimno zadovoljni svim poduzetim mjerama i radnjama te da Hrvatska spremno očekuje prihvat vodenog vala. 

Samo na području Vukovara u zečje nasipe nanizano je 75.000 vreća s pijeskom, postavljeno je 1500 metara boks-barijera i 210 metara vodenih barijera. Na području grada Iloka i naselja oko njega postavljeno je oko 30.000 vreća s pijeskom u zečje nasipe. Trenutačno u pričuvi imaju oko 25.000 vreća koje će biti iskorištene ukaže li se potreba. 

– Trebalo bi nam za svaki slučaj još oko 5000 vreća napunjenih pijeskom za pričuvu. Imamo osigurano i svog ostalog materijala. Angažirana su i tri helikoptera koja će se koristiti bude li potrebno – rekao je Kukić. Svi nasipi uz Dunav pod 24-satnim su nadzorom. Uz djelatnike Hrvatskih voda angažirane su i vatrogasne postrojbe, a najavljene su i pojačane policijske ophodnje. Milica Zebec, direktorica Vodovoda grada Vukovara, još jednom je izvijestila građane da je voda za piće na području grada i okolice ispravna za piće. – Voda je zdravstveno ispravna i nema mjesta za zabrinutost građana – rekla je Zebec. Prema neslužbenim informacijama sutra bi područja ugrožena poplavama trebao posjetiti i predsjednik RH Ivo Josipović.

>>Vrhunac vodenog vala danas dolazi u Hrvatsku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije