Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ BANKOMAT

Vrhovni sud potvrdio optužnicu protiv Protege i ostalih

ivo sanader,josip protega (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
24.09.2012.
u 15:24

Protega i njegovi suokrivljenici u dogledno će vrijeme sjesti na optuženičku klupu zbog optužbi da su povlaštenim klijentima davali visokorizične kredite čime su HPB oštetili za 255 milijuna kuna

Optužnica u slučaju Bankomat je potvrđena, a Josip Protega, Ivan Sladonja i Marijo Kirinić, bivši čelnici HPB-a, ipak se terete za udruživanje u grupu radi činjenja kaznenih djela. Stav je to koji je zauzeo Vrhovni sud, odlučujući o žalbi USKOK-a, koji se žalio na odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka ove godine. Tada je vijeće pod presjedanjem suca Ivana Turudića zaključilo da USKOK nije dovoljno argumentirao navode da su se Protega, Sladonja i Kirinić udružili radi počinjenja djela te je odbacio prvu točku optužnice koja se odnosila na zločinačko udruživanje.

S obzirom na takav stav vijeća, ostatak optužnice vraćen je USKOK-u na doradu i ispravak, jer otpadanjem optužbe za zločinačko udruživanje, otpala je i nadležnost USKOK-a.

Drugim riječima, da je odluka optužnog vijeća postala pravomoćna, slučaj Bankomat prešao bi u nadležnost zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. No, Vrhovni sud nije potvrdio odluku optužnog vijeća smatrajući je preuranjenom. Po stavu Vrhovnog suda, navodi optužnice da se Protega i ostali udružili radi počinjenja djela nešto su što se treba utvrditi tijekom sudskog postupka.

Inače, i prije odluke iz ožujka, optužnica u slučaju Bankomat već je jednom bila vraćena USKOK-u na nadopunu istrage. Obrana okrivljenika smatrala je da optužnica treba biti odbačena jer je po njima USKOK probio sve zakonske rokove za njezino podizanje. No, takva argumentacija obrane nije prošla pa će Protega i njegovi suokrivljenici u dogledno vrijeme sjesti na optuženičku klupu zbog optužbi da su povlaštenim klijentima davali visokorizične kredite čime su HPB oštetili za 255 milijuna kuna. 

Komentara 6

IV
Ivo34575
15:42 24.09.2012.

posjedio.

ŠI
šifra2
16:15 24.09.2012.

Kaj će sad Turudić?

LI
Livi
16:36 24.09.2012.

Za koliko je ono milijuna kn ostetio hrvatski proracun i postao "zvijezda i sudski slucaj stoljeca" u Hrvatskoj. Sad odjednom isplivavaju slucajevi gdje su u svim sferama i na svim razinama u Hrvatskoj svi "drapali" ovisno samo o njihovim mogucnostima. Toliko o generaciji politicara koji su izasli iz "kumrovackog inkubatora i kumrovacke skole".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije