Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera bankomat

Bankomat: Odbačen dio optužnice o zločinačkom udruživanju

'25.02.2009., Zagreb - Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske postanske banke.  Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
13.03.2012.
u 13:33

Što se tiče ostatka optužnice, vraćena je USKOK-u na nadopunu istrage. Ovo je već drugi put da sud USKOK-u vraća spomenutu optužnicu na nadopunu istrage.

Optužnica u slučaju Bankomat, kojom USKOK Josipa Protegu, Ivana Sladonju i Marija Kirinića, bivše šefove Hrvatske poštanske banke, tereti da su povlaštenim klijentima davali visokorizične kredite bez instrumenata osiguranja te su tako  oštetili HPB za oko 300 milijuna kuna, ni iz drugog pokušaja nije postala pravomoćna.

Naime, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je presjedao sudac Ivan Turudić, odbacilo je prvu točku optužnice, smatrajući da se Protega, Sladonja i Kirinić nisu udružili u zločinačku grupu radi počinjenja djela. Što se pak tiče ostalih točaka optužnice, u kojima se njih trojica terete da su zlorabili položaj i ovlasti dajući visokorizične kredite Borisu Šimuniću, Oliveru Beideneglu, Svetimiru Gadži, Ivanu Galiću, Slavenu Čolaku, Davoru Čiliću te ocu i sinu Goranu Jurkoviću, one su vraćene USKOK-u na nadopunu istrage. U odnosu na taj dio, USKOK u roku od osam dana mora donijeti rješenje o nadopuni istrage, dok se u odnosu na prvu točku optužnice ima pravo žaliti u roku od tri dana.

– Stav je USKOK-a da je ova odluka optužnog vijeća potpuno neprihvatljiva s obzirom na stanje spisa i dokaze u njemu. USKOK ovog puta, srećom, ima pravo žalbe pa ćemo to pravo i iskoristiti – kratko je po izlasku sa suda kazala Sani Ljubičić, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

I dok ona nije bila zadovoljna donesenom odlukom, obrana je, naravno, imala drugačiji stav.

– Odluka vijeća bila je da više nema udruživanja, dok je sve ostalo vraćeno opet na bolje razjašnjenje stvari. Jer, ako nemate zločinačko udruživanje, kako ćete onda poticati nekog da čini kazneno djelo. Mi smo tražili da se cijela optužnica odbaci, smatrajući da su prošli rokovi za njezino podnošenje, no vijeće je zauzelo drugačiji stav. Sada se očekuje žalba USKOK-a u odnosu na prvu točku, a sve ostalo ponovno će ići u istragu i ponovno će se provoditi dokazi. U tom dijelu sudac je u obrazloženju rekao da je nevjerojatno da je USKOK u šest mjeseci istrage proveo 500 dokaza, dok je nakon zadnjeg vraćanja u nadopunu proveo svega dva, od kojih je jedno bilo ispitivanje okrivljenika koji se branio šutnjom, dok je drugo bilo ispitivanje svjedoka koji nema veze s ovim postupkom. To je vrlo velika neozbiljnost USKOK-a na koju je sud upozorio pa se nadajmo da toga neće više biti – kazao je Mate Matić, branitelj Borisa Šimunića.

Inače, sud je optužnicu u slučaju Bankomat prvi put u nadopunu istrage vratio u studenom 2010. tražeći upravo da se bolje razjasni udruživanje u zločinačku skupinu. Kako tužiteljstvo to očito nije učinilo, sud je sada tu točku optužnice odbacio.

Komentara 47

OB
-obrisani-
14:16 13.03.2012.

NOVO sustvo, novi ustroj policije, novo tuziteljstvo, zatvaranje USKOKA I DORHa te posebno sustvo sa tuziteljstvom za korupciju i kriminal su rjesenja koja trebaju HR inace je ovo presipanje vode iz jedne case u drugu korumpiranog sustava na celu saa mafijom koja pljacka drzavu..

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
14:16 13.03.2012.

Pojeo vuk magare! Tako će sve te optužnice završiti.

OB
-obrisani-
14:11 13.03.2012.

Ovaj covjek je kao Mercedes okonja pun para i vrijednosti!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije