Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinov saveznik

Vrhovni ruski patrijarh: 'Tko ne služi svojoj zemlji unutarnji je neprijatelj'

FILE PHOTO: Orthodox Christmas service at the Cathedral of Christ the Saviour in Moscow
EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
26.04.2023.
u 23:57

„Danas se molimo za našu otadžbinu, da je Gospod zaštiti od vanjskih i unutarnjih neprijatelja, od svih onih koji svoj život ne vezuju za Rusiju, koji su spremni zarađivati u Rusiji, ali nikada nisu bili spremni služiti joj", citirala je RIA Kirilove riječi u propovijedi. "Moramo usaditi u ljude, uključujući i kroz crkvenu propovijed, ljubav prema domovini, što je najveća vrlina", rekao je u propovijedi održanoj u katedrali Arkanđela u krugu Kremlja u središtu Moskve.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve označio je u utorak Ruse koji ne služe svojoj zemlji kao "unutarnje neprijatelje" i opisao domoljublje kao "najveću vrlinu", izvijestila je državna novinska agencija RIA. Patrijarh Kiril blizak je saveznik predsjednika Vladimira Putina i snažno je podupro rat u Ukrajini, u kojem su deseci tisuća ljudi ubijeni, a milijuni protjerani iz svojih domova.

Danas se molimo za našu otadžbinu, da je Gospod zaštiti od vanjskih i unutarnjih neprijatelja, od svih onih koji svoj život ne vezuju za Rusiju, koji su spremni zarađivati u Rusiji, ali nikada nisu bili spremni služiti joj", citirala je RIA Kirilove riječi u propovijedi. "Moramo usaditi u ljude, uključujući i kroz crkvenu propovijed, ljubav prema domovini, što je najveća vrlina", rekao je u propovijedi održanoj u katedrali Arkanđela u krugu Kremlja u središtu Moskve.

Kirill nije razjašnjavao, ali se činilo da njegove primjedbe djelomično ciljaju na Ruse koji su izbjegavali mobilizaciju, ponekad se seleći u inozemstvo kako bi izbjegli poziv da služe u onome što Putin naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Putin je često koristio Pravoslavnu crkvu i njezinu bogatu tradiciju kako bi pomogao njegovanju osjećaja nacionalnog ponosa i domoljublja među Rusima. On je i prošlog tjedna prisustvovao uskršnjoj službi držeći upaljenu svijeću i prekriživši se nekoliko puta.

Putin, uz snažnu potporu patrijarha Kirila, smatra invaziju Moskve na Ukrajinu kao obrambenu reakciju protiv onoga što vide kao agresivan i dekadentan Zapad koji je spreman uništiti Rusiju i njezinu kulturu. Ukrajina kaže da Rusija vodi neizazvani rat agresije s ciljem zauzimanja zemlje i slamanja njezine neovisnosti. Četrnaestomjesečni rat produbio je podjele među pravoslavnim kršćanima u svijetu i natjerao mnoge Ukrajince da raskinu s Moskovskom patrijaršijom na čelu s Kirilom i prebace se na relativno novu Kijevsku patrijaršiju.

VIDEO: Dva ruska nosača raketa preletjela iznad Barentsovog i Norveškog mora

Komentara 3

Avatar El Indio
El Indio
00:31 27.04.2023.

To vazi i za Ukrajince: 'Tko ne sluzi svojoj zemlji unutarnji je neprijatelj'....Nasi vrhovni iz Vatikana mole za mir po svjetu a pravoslavci na njihov sveti rat. Gori su od ISILa. Ovaj lik blagoslovio njihovu svetu "Sotonu 2" kao sto su popovi blagoslovili tenkove 91.95....Pa im taj blagoslov nije pomogao da pobjedi HV. Stvarno.. talibani sa ISILom su gospoda od ovih trofaznih

LA
Latigo
07:28 27.04.2023.

RPC=SPC. Isti su.

Avatar uputnik
uputnik
10:15 27.04.2023.

Zastupnici u ruskom parlamentu predložili povratak na "Staljinove represije za protivnike agresije na Ukrajinu uvođenjem koncepta" neprijatelj naroda".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije