Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bombaši s trga

Bombaši prije eksplozije pili, a poslije snimali očevid mobitelom

'27.01.2013., Zagreb - Privodjenje na sud u Selskoj skupine koja je osumnjicena za postavljanje eksplozivne naprave na Trgu bana Jelacica.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/6
28.01.2013.
u 20:40

Svaki od mladića iz skupine imao je svoju ulogu u postavljanju paklene naprave. Svi su otprije poznati policiji zbog širokog spektra djela.

Tomislav Duvnjak, vođa ekipe koja je prošli tjedan postavila eksplozivnu napravu na Trg bana Jelačića, mobitelom je snimio policijski očevid! Detalj je to otkriven nakon što su lisice na ruke stavljene petorici Vodičanina, pripadnika zlatne mladeži, ali i ocu jednog od njih jer su, sumnja se, odgovorni za detonaciju u centru Zagreba. Krivnju su djelomično priznali.

Pobjegli u prolaz Harmica

Dok je policija kao motiv istaknula obijest, uhićeni se pravdaju količinom popijenog alkohola koji im je pomutio um, a tužiteljstvo nije zadovoljno ni jednim ni drugim objašnjenjem, već za razlogom upuštanja u opasnu pustolovinu još tragaju. Podsjetimo, Tomislavu Strikomanu, Tomislavu Duvnjaku, Lovru Birinu, Domagoju Šprljanu, Ivanu Tubiću i Ivi Šprljanu (58) određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Eksplozija u središtu metropole u srijedu u noći nije i prva koju je vodička ekipa prouzročila. Generalne probe aktivacije eksplozivnih naprava održali su 21. i 23. prošlog mjeseca na plaži Hangar u Vodicama. Plan je bio da treći i posljednji komad vojnoformacijskog visokobrizantnog eksploziva, koji im je dao Domagojev otac Ivo Šprljan, građevinski poduzetnik, aktiviraju na Novu godinu, no realizacija je odgođena zbog skijanja.

Kobna noć za društvo iz Vodica počela je veselo. Kod Duvnjaka, sina poduzetnika Ante Duvnjaka, u stanu na zagrebačkim Ravnicama popili su dvije butelje crnog vina, a zatim se prebacili u noćni klub Green Gold, gdje su strusili bocu votke s red bullom. Tamo je jedan iz njihova društva rekao da s njima neće sudjelovati u “akciji”. Duvnjak se potom vratio u svoj stan po paklenu napravu, a zatim se sa Strikomanom, Šprljanom mlađim i Tubićem uputio na Trg bana Jelačića. Iako je Birin ostao u Vodicama, s njim su i prije i poslije eksplozije bili u kontaktu, a upravo je on nabavio potreban alat – električni kabel, detonatorsku kapislu, sedam metara kabela i bateriju. Na Trgu je scenarij tekao ovako: Duvnjak je u napravu stavio kapislu i spojio je s kabelom, a napravu je stavio na pločnik. Šprljan je na nju stavio kamenčiće koje je prije toga uzeo s pepeljara postavljenih u centru kako bi eksplozija bila opasnija. Tubić je razvukao kabel u prolaz Harmicu, gdje su se sakrili kad je grunulo. Dva kabela spojio je Duvnjak, a alat je nakon eksplozije složio i uzeo Tubić. Nakon što je snažna detonacije odjeknula središtem Zagreba, otišli su na sendviče u Pingvin, kiosk brze prehrane smješten stotinjak metara dalje. Duvnjak je u ulicu Pod zidom otišao po crni Golf peticu kako bi pokupio prijatelje. Poslije su se vratili na mjesto događaja kao da sa samom eksplozijom nemaju veze!

Uhvatili telefonske pozive

S jednim su prolaznikom tako komentirali događaj, a Duvnjak, inače vlasnik Hajdukovih dionica, snimao je policiju koja je blokirala Trg. Policija je brzo otkrila o kome je riječ. Nadzorne kamere snimile su Golf, a nabavljeni su ispisi svih poziva između 2 i 3 sata ujutro s Trga. Pojavilo se Duvnjakovo ime kao vlasnika Golfa, a zatim su uočeni i njegovi pozivi. Osumnjičeni su vjerojatno shvatili da se obruč oko njih steže i da su pod mjerama nadzora pa su se, vjerojatno da umanje štetu, Duvnjak i Strikoman sami prijavili policiji. Ni jednom od šestorice ovo nije prvi susret s policijom. Duvnjak je evidentiran zbog sprečavanja policije u obavljanju posla, Domagoj Šprljan poznat im je zbog droge i izbjegavanja sigurnosnih mjera, Strikoman, aktivni hadezeovac i brat vatrogasca poginulog na Kornatima, iza sebe je imao povijest nanošenja teških ozljeda, tešku krađu, oštećenje tuđih stvari, kršenje sigurnosnih mjera i sprečavanje policije u obavljanju posla. Tubić, sin vodičkog krojača, evidentiran je zbog teške krađe, Birin, sin stakloresca, za prikrivanje, a Šprljan stariji zbog teške krađe, uzimanja mita, dva krivotvorenja i nedopuštenog držanja oružja i eksploziva.

>>Rođak Zvonka Bušića među uhićenima za eksploziju na Trgu

>>Karamarko o 'bombašu' iz stranke: Apsolutno će snositi sankcije

Ključne riječi

Komentara 49

ČA
čarli123
07:27 29.01.2013.

Da su bili druge nacionanosti evo povoda za ratno huškanje, i puno strašnije događaje, najstroža kazna za njih , nema tu opravdanja - - kakva zlatna mladež, zašto nisu to napravili kod sebe u Vodicama te ih onda neka njihovi sumještani brane i nek im kliću.

MI
miran
08:24 29.01.2013.

"Vratili su se na Trg i komentirali eksploziju s prolaznikom" ------------------------------------------------------------------------------- Ma tu se vidi jedan pravi profesionalni pristup poslu. U danasnje vrijeme moras imati feedback kako bi znao sto ucinkovitije primjeniti korektivne mjere.

AL
alexis
07:26 29.01.2013.

Sramota za te mlade ljude demonstrrati neslaganje s politikom dade se na mnoge druge načine ,jako pogrešno i da nebi bilo opasno smiješno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije