Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKA VRATE 10 MLRD. USD

Volcker protiv toga da Goldman Sachs koristi državnu pomoć

volcker
Autor
Gojko Drljača
13.12.2009.
u 10:51

Bivši predsjednik Federalnih rezervi smatra kako se mreža sigurnosti u financijskom sektoru Sjedinjenih država ne smije širiti izvan komercijalnog bankarstva

Paul Volcker, nekadašnji vrlo ugledni guverner Feda (prethodnik A. Greenspana) rekao je kako profitabilna investicijska banka Goldma Sachs ne smije biti uključena u siguronosnu mrežu državne pomoći.

Naime, Goldman Sachs je banka koja profit najviše izvlači trgovinskim, a ne bankarskim aktivnostima. Volcker smatra kako se mreža sigurnosti američke vlade ne bi trebala širiti izvan poslova klasičnog komercijalnog bankarstva. Ne spori, naravno, pravo Goldman Sachsa da se bavi trgovinskim aktivnostima kakvima poželi, ali smatra kako ne bi smjela uživati pomoć SAD-a.

Goldman Sachs 90 posto svoje dobiti prije oporezivanja ostvario je koz trgovinske aktivnosti; svojevrsno klađenje na pojedine vrijednosnice i udjele u kompanijama. Ostatak dobiti izvukli su iz savjetovanja klijenata u preuzimanjima i prikupljanju kapitala.

Goldman Sachs iskoristio je 10 milijardi državne pomoći nakon propasti Lehman Brothersa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije