Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor bozanić - lalovac

Crkva će voditi dvojno knjigovodstvo, 
za najam i za milodare

10.02.2015., Zagreb - U katedrali odrzano sredisnje misno slavlje povodom 55. obljetnice smrti Blazenog kardinala Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je i propovijedao Zagrebacki nadbiskup, kardinal Josip Bozanic.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
20.02.2015.
u 18:30

Crkva je podijeljena o plaćanju poreza. - Vjerojatno se to nekim svećenicima ne da raditi, ali će morati jer Crkva mora poštovati zakone – kažu nam u Crkvi.

Vijest da će Crkva ući u porezni sustav i plaćati za tzv. necrkvenu djelatnost, nakon susreta kardinala Josipa Bozanića i ministra financija Borisa Lalovca, izazvala je podijeljene reakcije u Crkvi jer dio klera misli da se ni jedna crkvena djelatnost ne treba oporezivati, a dio svećenika podržava tu inicijativu.

Čist obraz

– Trebalo je to učiniti još prije četiri godine, kada je zakon stupio na snagu jer u pitanju je čist obraz Crkve. Uostalom, to je već regulirano Gospodarskim ugovorom Hrvatske i Svete Stolice. Zato ovaj dogovor kardinala i ministra financija treba što prije provesti – kažu nam svećenici koji podržavaju dogovor Bozanić – Lalovac, dodajući da je vjerojatno dio klera protiv toga jer će morati voditi dvojno knjigovodstvo.

– Morat ćemo, naprosto, raditi poput svih ostalih pravnih osoba, a to znači voditi knjige, slati izvještaje Poreznoj upravi i slično. A posebno će se voditi evidencija za milodare i crkvene usluge, koje ne podliježu porezu. Vjerojatno se to nekim svećenicima ne da raditi, ali će morati jer Crkva mora poštovati zakone – kažu nam u Crkvi.

To je potvrdio i ministar Lalovac prije jučerašnje sjednice Vlade, rekavši kako su se na susretu s kardinalom Bozanićem dotakli “plaćanja jednog dijela gospodarskih djelatnosti koje Crkva obavlja“ te da je “jasna poruka kardinala da su voljni, sukladno zakonskim regulativama, participirati” i “da nema nikakvog dodatnog poreza“.

– U vezi s iznajmljivanjem crkvene imovine Vlada je vrlo jasna. Crkva će se ponašati kao bilo koji drugi gospodarski subjekt, Crkva već tako i postupa, ali morat ćemo napraviti određenu inventuru da vidimo što je od toga prijavljeno, a što nije. Na tome ćemo zajedno raditi i tu je snažna podrška kardinala Bozanića da ćemo to pitanje zajednički riješiti – rekao je Lalovac.

Koliko je prostora koji se, primjerice, iznajmljuju, teško je izračunati jer njima raspolažu različite crkvene pravne osobe, od biskupija i nadbiskupija, župa do redovničkih zajednica. Primjerice, za sve lokale, urede i prodavaonice, čak i knjižare, na zagrebačkom Kaptolu, plaćat će se taj porez.

Neka redovnici zarade

– To je logično jer Crkva iznajmljuje svoj prostor trgovačkim društvima i, poput svih poreznih obveznika, na to treba plaćati porez. Naime, nama to nije osnovna djelatnost, ali zašto da prostor u središtu grada, poput nekog lokala redovničke zajednice u turističkom Dubrovniku, stoji prazan. Neka ga redovnici iznajme i zarade novac za crkvene potrebe, ali neka vode knjige i plate porez – kažu nam u Crkvi.

Ima još crkvenih djelatnosti, koje će se oporezivati, a to su, na primjer, organizacija hodočašća i izleta, ali i neke proizvodne, poput svećenika koji proizvode misno vino ili rakiju. 

>> Crkva će plaćati porez državi 

>> Kardinal Bozanić uputio čestitku Grabar Kitarović

Komentara 17

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
21:29 25.02.2015.

Umjesto da otvaraju radna mjesta SDP bi uzeo i milodare koji Hrvatski narod daruje svojoj crkvi . Dosta je ovog zuluma , smjena , sto prije to bolje.

DU
Deleted user
18:41 20.02.2015.

I treće na crno!

IS
istri
22:14 20.02.2015.

GODINA:2015 ,a narod jos uvjek zaostao i nakon 2015 godina.u bzivotu nisam dobijo jedan novcic bez rsada a podrzavam one Koje me uzurpiraju i zive u blagostanje i to sto je zalosnije bez ikakvog Rada , ne zasluzim valjda zaza taj komentar brisanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije