Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija: Iako nema najava iz Vlade da kreće rasprodaja "srebra"

Vlasnik Vindije Dragutin Drk također bi kupio Podravku

drk
Marko Jurinec / Pixsell
05.11.2009.
u 19:51

Ljubo Jurčić odgovara da nema potrebe za prodajom, Podravku nakon afere prvo treba stabilizirati.

Naš je stav da je u interesu stabilnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva da Podravka ostane u domaćem vlasništvu. Ako bude javne inicijative ili najave prodaje vlasničkih udjela, Vindija će pomno razmotriti eventualnu mogućnost sudjelovanja – riječi su Dragutina Drka, vlasnika Vindije, kojeg se u kuloarima spominjalo kao jednog od mogućih pretendenata na koprivničku kompaniju. I dok je dan prije vlasnik Atlantica Emil Tedeschi otvoreno rekao da želi Podravku, Drk je pokazao da ni njemu ta akvizicija ne bi bila mrska.

– Nimalo se ne čudim interesu jer je Podravka zdrava kompanija. Ne odlučujem ja o prodaji državnog udjela, ali smatram da nema potrebe da se to čini u ovoj situaciji. Želim da se stanje u kompaniji stabilizira – kaže Ljubo Jurčić, novi predsjednik NO-a Podravke, koji ne želi da zbog menadžerske afere Podravka postane lak plijen. Teško da bi se sada i u Vladi našao ministar koji bi zagovarao prodaju državnog udjela, a pogotovo se takav pristanak ne očekuje od HSS-a.

Pritisak na prodaju
Iz poduzetničkih se krugova pojačava pritisak na Vladu da rasproda državne udjele, gdje je Podravka najzanimljivija, jer za Croatia osiguranje, Končar, Đuru Đakovića ili HEP nema ni interesa ni kapitala, a privatizaciju spominju i vladini savjetnici. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, sa žaljenjem tvrdi da iskustvo pokazuje da država nije bila dobar vlasnik jer se nisu uspjeli odvojiti ekonomski od političkih i socijalnih ciljeva. – Većina državnih poduzeća propustila je priliku za širenje i osvajanje tržišta u regiji, što dugoročno smanjuje domaći izvoz te nepovoljno utječe na gospodarski rast i razinu zaposlenosti, a veliko je pitanje hoće li se propuštena prilika moći nadoknaditi u budućnosti – kaže Šantić. Upozorava da će se tvrtke ulaskom u EU suočiti s povećanom konkurencijom.

Nužna modernizacija
Stoga je nužno da domaća poduzeća moderniziraju proizvodnju te povećaju konkurentnost inače će izgubiti postojeće tržišne udjele, što će ugroziti egzistenciju.

Ključne riječi

Komentara 11

OK
Okeco
20:01 05.11.2009.

Gospodo kupci, Podravka je tvrtka ulistana na Zagrebackoj burzi. Buduci da su dosadasnji ponudjaci takodjer ulistani na Burzi, mozda bi se trebali upoznati s pravilima kupnje dionica i nacinom ponude. Lako se bahatiti kroz medije. Vjerojatno je onih 30+% dionica malih dionicara uvijek ili vecinom na raspolaganju. A bude li cijena prava, mozda i neki vlasnici skrbnickih racuna odluce prepustiti svoje dionice. I evo vas, caskom, na 50%+1 dionica. Sretno! Gdj. Gataric, godinama ste gradili ugled kao novinarka koja poznaje teme o kojima pise. Zar ste i Vi zaboravili jedno od pravila novinarstva, provjeriti opcije, posebno kad se radi o ovako \"uglednim\" igracima?

SE
seselj
01:09 06.11.2009.

Pa dobro sto vi mislite sto bi gosn Drk radio u podravci.Hocete li pomoc 50-50 ili pomoc publike?Ma ne bolje je poziv za pomoc drugu Polancecu.Boze pa Drk bi dr.ao u vegetu.Ovaj odgovor je za 1000000 kn.

MO
modrulj
20:39 05.11.2009.

\"Drk\" hahahaha sve bolje od boljeg ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije