Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka ministara

Vlade EU podržale embargo na uvoz iranske nafte

'nafta'
''
23.01.2012.
u 10:37

U trenutku stupanja sankcija na snagu vlade EU morat će zaustaviti potpisivanje novih ugovora s Teheranom

Vlade Europske unije odobrile su embargo na uvoz iranske nafte želeći time ukinuti glavni izvor prihoda Teherana i primorati Iran na zaustavljanje "nuklearnih aktivnosti".

Ipak, kako bi zaštitili europsku ekonomiju, koja se već dvije godine bori s ekonomskom krizom, ministri vanjskih poslova zemalja EU odgodili su potpunu implementaciju embarga do 1. srpnja.

Catherine Ashton, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nada se da će nametnute sankcije uvjeriti Teheran na pregovore sa Zapadom. Teheran niječe kako je njihov nuklearni program namijenjen razvoju oružja.

– Europski ambasadori sporazumjeli su se oko sankcija – potvrdio je visokopozicionirani diplomat.

Prema postignutom dogovoru, u trenutku stupanja sankcija na snagu vlade EU morat će zaustaviti potpisivanje novih ugovora s Teheranom, a to bi se moglo dogoditi već ovoga tjedna, no sve do 1. srpnja moći će poštovati ranije potpisane ugovore.

Europski ministri trebali bi dogovoriti restriktivne mjere koje će biti nametnute iranskoj središnjoj banci, ali još se ne zna kakve će te mjere biti.

Ključne riječi

Komentara 36

TO
Toni50
10:53 23.01.2012.

Izaslanici EU-a- poslušnici i totalni pokornici američke politike; morat če nametnut embargo na uvoz iranske nafte, neka i njihov narod plača i duplu cijenu ali čemo shebati i Iranski narod... Jel vrh je neuništiv kao i svuda jedino ako seko se složimo kao UNO pa im uvedemo i demokratsku \"\"\"\"zabranu leta\"\"\"\"\" Pomislio bi netko ja ne...

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
11:06 23.01.2012.

EU UVADJA EMBARGO ALI EMBARGO MOZE BITI BUMERANG ! Politika EU nema logike jer sprovodi politiku nemira kao i vodece sile radi svojih interesa.

PA
Pasdaran
10:18 24.01.2012.

Svjetska banka najavljuje pozitivan rast iranskog gospodarstva u 2012. godini, bez obzira na sankcije. Znači, još jedan pucanj u prazno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije