Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Vlada uoči izbora donosi mjere koje se dogodine neće moći financirati

Milanović Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.08.2015.
u 20:35

Proračun za 2016. trebao bi se raditi na temelju detaljna snimanja troškova i uz blagoslov Bruxellesa, kaže Željko Lovrinčević

Vlada Zorana Milanovića odlučila se za privremeno financiranje, a to podrazumijeva tek plaćanje osnovnih troškova koji ne smiju biti veći od rashoda iz prethodne godine. Ne smije se zapošljavati, ali ni donositi nikakve mjere koje stvaraju nove veće obveze za državu, a najkasnije do kraja ožujka neka buduća vlada bit će obvezna sastaviti pravi proračun. U prva tri mjeseca godine 2015. potrošeno je 29 milijardi kuna pa bi se na toj razini trebala zadržati potrošnja i iduće godine.

Deficit pod kontrolu

Ipak, mjere koje se donose u osvit izbora znatno će promijeniti situaciju na prihodnom planu. Banke će zbog porezne olakšice uplaćivati manje novca u proračun, a i trgovcima se režu troškovi, što će riznicu dodatno osiromašiti. Ne treba zaboraviti ni da 2016. nema prenošenja novca u prvi mirovinski stup, a nove troškove čine vaučeri socijalno najugroženijima, podizanje naknada, rješenje Imunološkog zavoda i slične mjere koje će se jače odraziti na financije u 2016. nego u zadnjih nekoliko mjeseci 2015.

Donošenje proračuna za tri četvrtine godine znatno umanjuje reformski kapacitet nove vlade. Kasnit će se s rezanjem troškova i uvođenjem reformi pa analitičar Željko Lovrinčević očekuje da ćemo 2017. dočekati s javnim dugom većim od 90 posto BDP-a i visokim deficitom, što nas vodi u nestabilne javne financije.

– Nova vlada morat će napraviti kvalitetnu snimku stanja, svojevrsni “clean start”. Bitno je da se ovaj proračun izradi uz asistenciju Bruxellesa, a polazna osnova za razgovor s EK može biti detaljna snimka stanja. Mogu se očekivati neplaćene obveze i razne subvencije koje ulaze u deficit i javni dug – upozorava Lovrinčević, ističući da očekuje znatno rezanje rashoda kako bi se pod kontrolom držao deficit i kako javni dug ne bi probio granicu od 100 posto BDP-a već u 2017.

Milanoviću donošenje proračuna prije izbora nikako ne odgovara: s jedne strane populistički proračun naišao bi na kritike iz EK ili redova vjerovnika, a nitko ne želi na izbore obećavajući manje plaće i mirovine te otkaze.

Gori i od Rumunjske

– Svjesni su da nemaju što pokazati proračunom koji inače odražava politiku Vlade pa su od njegova donošenja i odustali. Smjernice ekonomske i fiskalne politike koje su donesene pokazale su da Milanovićeva vlada očekuje rast manji od jedan posto, što znači da bi svojom politikom dovela Hrvatsku na začelje EU kolone, pri čemu bi nas prestigle čak i Rumunjska i Bugarska – poruka je Ivane Maletić iz HDZ-a koja upozorava i da Vlada donosi populističke mjere za koje nema novca u proračunu.

>> Vlada će današnjim uredbama 'podebljati' proračun za 1,8 milijardi kuna

Komentara 28

BA
barbaizamerike
21:22 27.08.2015.

ANKETA:: oca vlada je karastrofa krivac nespisobni Milanovic

NA
navijeke
22:40 27.08.2015.

Vidim, Račanova doktrina još uvijek je slatka, unaprijed će stvoriti hrpu problema i iz oporbenih klupa optuživati one koji će spašavati što se spasiti da kako ne čine dovoljno. Glas kikirikavcima glas je protiv napretka.

DD
ddh
21:02 27.08.2015.

Gdjo. Miletic nije istina, da ce Hrvatsku prestici Rumunjska i Bugarska. Te dijelom zemlje su u zadnje cetiri godine Hrvatsku vec prestigle. A ostane li ova vlada biti ce jos i gore. Nitko ne zeli, a pogotovo oni koji formirajuu javno mijenje, a to su mediji posteno istraziti, zasto nema stranih investicija i zasto dolaze na kspaljku. Nece istraziti niti objektivno izvjestavati, jer bi onda morali pisati i reci, da investicije ne dolaze radi toga, jer nitko pametan sa Milanovicem i njegovim komunistima u vladi ne zeli imati posla. Morali bi pisati i reci, da nitko ne zeli investirati u drzavi u kojoj kolo pletu razni Matijasevici, Severi, Ribici i slicni i gdje im muziku za njihovu protuhrvatsku djelatnost kod ocuvanja komunistickog systema rada serviraju mediji na celu s Yutelom i utajivacem poreza, Klauskim. Morali bi napisati, da nitko pametan nece investirati u zemlju, gdje ce im razni Milanovici, Marasi i Vrdoljaci soliti pamet. Zato du sve opomene uzaludne. Bez investicija nema radnih mjesta, bez investicija nema napretka, a i sa komunistima na vlasti nema prosperiteta. Tko to jos nije shvaio, tome se ne moze pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije