Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka

Vlada raskida temeljni kolektivni ugovor s javnim službama

'15.06.2012., Zadar - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic posjetio je Zadarsku zupaniji te je porazgovarao s volonterima nakon cega je dao izjavu za novinare. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Željko Mršić/Pixsell
30.07.2012.
u 15:41

Samim ukidanjem temeljnog kolektivnog ugovora započet će proces mirenja, najavio je ministar rada Mrsić

Vlada je odlučila – temeljni kolektivni ugovori s javnim službama raskidaju se. Službena odluka o tome bit će donesena na sjednici Vlade koja će se održati u četvrtak, a istovremeno samim ukidanjem temeljnog kolektivnog ugovora započet će proces mirenja.

– Vlada je donijela odluku o pokretanju arbitraže, no sindikati su poručili kako na to ne pristaju. Koristeći ovlasti najavljujemo otkazivanje ugovora – poručio je ministar rada Mirando Mrsić.

Postupak mirenja prilika je da još jednom sjednu za stol i pokušaju pronaći zajednički jezik.

– Zasigurno je da će Vlada pričekati ishod mirenja. Koliko će cijeli taj postupak trajati, nije određeno vremenskim periodom – poručio je Mrsić ipak izražavajući nadu kako bi se to moglo riješiti u sljedećih mjesec dana.

Ako se Vlada i sindikati ne uspiju pomiriti, kreću dogovori oko novog kolektivnog ugovora u kojem će Vladin pregovarački odbor sačinjavati isti ljudi kao i dosad.

Pokrećemo istovremeno sklapanje novog kolektivnog ugovora u kojim će biti očuvana sva materijalna prava, ali u kojem ćemo predložiti i anekse ugovora kojima ćemo se dogovoriti da se neka prava ove i iduće godine ne isplaćuju. U vezi s prijevozom ponudit ćemo isto što smo ponudili i državnim namještenicima – poručio je Mrsić.

Podsjetimo, Mrsić je raskidanje temeljnih kolektivnog ugovora s javnim službama najavio prošli tjedan, nakon što su sindikati javnih službi odbili prijedlog Vlade da o izmjenama i dopunama ugovora odlučuje arbitraža. Oni, naime, žele svom članstvu dati priliku da se o tom pitanju izjasne na referendumu koji bi održali u rujnu.

Komentara 65

DU
Deleted user
16:10 30.07.2012.

Ja sam stvarno pravi glupi Kordunas,majko tudja za koga sam glaso i svoju obitelj jos nagovorijo,ai staces "ko radi taj i gresi",samo da sto prije prodju ove "jos"3,5 godine,ako se prije kod nas ne zarati,jer kako je ova vlast pocela nakaradno raditi,i sve unistavati pred sobom,bog zna najbolje dace izbori doci i ranije,boze daj.

PO
porezni.obveznik
16:12 30.07.2012.

kordunas, a sto je pogresno u ovoj odluci?

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
21:36 30.07.2012.

Poduzetništvo po uzoru na Čačića - privatna firma koja ovisi o javnom sektoru ili stvara gubitke. Još ovo sve dobro funkcionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije