Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenula obnova Manastira sv. Nikole pod Papukom

Više od četiri stoljeća manastir širi kršćanstvo i zajedništvo

manastir
arhiva VL
10.12.2009.
u 15:37

U svojemu višestoljetnom postojanju manastir je širio vjeru i dobar duh među ljudima potičući zajedništvo i očuvanje kulturnih vrijednosti Slavonije.

ORAHOVICA – Prvi pisani podaci potvrđuju da orahovički manastir postoji od 1583. godine te da je i danas jedan od najljepših i najznačajnijih spomenika srpske kulturne baštine u ovom dijelu Hrvatske. Od 1993. godine o njemu skrbi medinački paroh, protojerej stavrofor Jovan Šaulić kojega smo i u četvrtak zatekli u manastiru u velikom poslu.

– Zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture, ali i potpori Slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve, ove godine uredit ćemo unutrašnjost objekta te uvesti vodovod i kanalizaciju u manastir.

Za te potrebe hrvatska je država izdvojila stotinjak tisuća kuna, a eparhija oko 200 tisuća kuna. Manastir je vjekovima okupljalište, ne samo kršćana nego i svih drugih ljudi pa su nas posjećivali stanovnici mnogih zemalja iz cijeloga svijeta. Raduje me što ni u posljednjim ratnim događanjima manastir nije oštećen niti je na tom prostoru bilo kakvih incidenata.

- U svojemu višestoljetnom postojanju manastir je širio vjeru i dobar duh među ljudima potičući zajedništvo i očuvanje kulturnih vrijednosti Slavonije - kaže stavrofor Jovan Šaulić koji se jučer susreo i s gradonačelnikom Orahovice Josipom Nemecom.

I gradska vlast podupire obnovu manastira, koji je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija orahovičkog kraja. Posljednjih godina RH je manastiru vratila više od 300 katastarskih jutara šuma oko objekta te još toliko obradivih površina s kojih eparhija ostvaruje određene prihode i vlastitim novcem financira obnovu vrijednog zdanja koje nosi oznaku spomenika kulture nulte kategorije u Hrvatskoj.

Komentara 4

R7
rolf-77-55
16:44 29.06.2010.

Odlican komentar Libela.Ovaj a i sve druge manastire bi drzava Hrvatska trebala njima dati smo u najam na odredjeno vrijeme i nikako drugacije.Isto tako i sume,livade i oranice.

SM
smatij65
16:49 10.12.2009.

Ne treba biti bombastičan u naslovima članaka da bi se bilo uvjerljivo. Kršćanstvo kao takvo teži k jednostavnosti i istini. Ne znam previše o tome da je SPC širila toleranciju i ekumenizam. Rađe volim ispasti neznalica nego širitelj laži, ipak prema SPC-u držim određenu sumnju.

LI
Libela
00:40 11.12.2009.

Sve bi bilo u redu da mnogi Srbi ne drže da tamo gdje je ijedan srpski manastir, da je tamo Srbija. Takav stav je i doveo do zadnjeg rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije