Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršili Ustav?

Više od 20 udruga tužilo NSA zbog špijuniranja građana

NSA
Reuters/PIXSELL
16.07.2013.
u 19:45

Među tužiteljima je GreenPeace, Human Rights Watch i američka Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani. Ali, zajedno s njima je i grupa CalGuns, koja se bori protiv restriktivnijih zakona o oružju.

Više od 20 političkih i vjerskih grupa sa svih strana ideološkog spektra podiglo je civilnu tužbu protiv američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) zbog prikupljanja i čuvanja podataka o građanima do kojih su došli praćenjem telefonskih razgovora i interneta, piše Huffington Post.

Tužba je podnesena na federalnom okružnom sudu u San Franciscu. Tužitelji smatraju da je program praćenja milijuna Amerikanaca ilegalan i protuustavan. I neke druge organizacije i udruge su ovih dana podigle tužbe protiv NSA nakon što su se u medijima pojavile informacije o tajnom programu agencije.

 Green Peace i borci za oružje zajedno

Najnovija tužba je zanimljiva zato što je okupila "koaliciju" grupa koje baš i nemaju neke dodirne točke u ciljevima i načinu djelovanja. Među tužiteljima je GreenPeace, Human Rights Watch i američka Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani. Ali, zajedno s njima je i grupa CalGuns, koja se bori protiv restriktivnijih zakona o oružju te jedan kalifornijski proizvođač oružja Franklin Armory.

U lipnju je bivši zaposlenik NSA Edward Snowden priznao da je otkrio medijima tajne dokumente iz kojih se moglo vidjeti kako je ta agencija skupljala i pohranjivala, odnosno špijunirala, građane preko interneta. Čak su u javnost "isplivali" i tajni sudski nalozi na temelju kojih je američka vlada skupljala podatke o telefonskim razgovorima, kao što je lokacija i vrijeme kada su oni obavljeni.

Tužitelji smatraju da su takvi postupci kršenje Prvog amandmana američkog ustava koji se odnosi na slobodu govora i slobodu udruživanja.

>>Bivši agent Stasija: Ono što smo mi radili je dječja igra za NSA

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije