Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NELEGALNO

Više od 15 mlrd. dolara izvučeno iz Hrvatske u prošlih 10 godina

\'za unu....09. 12. 2004. novac iz ruke u ruku snimio:zeljko hladika mito korupcija\'
Željko Hladika/PIXSELL
07.01.2013.
u 15:58

Navedeni iznos izvučen je u kombinaciji korupcije, organiziranog kriminala, šverca, utaje poreza i pranja novca.

Najmanje 15,2 milijarde američkih dolara nelegalno je izvučeno u proteklom desetljeću iz Hrvatske ili godišnje 1,5 milijardi. Tako tvrde američki financijski stručnjaci iz nevladine organizacije Global Financial Integrity (GFI), piše Business.hr.

Navedeni iznos izvučen je u kombinaciji korupcije, organiziranog kriminala, šverca, utaje poreza i pranja novca. Brine to što je riječ o novcu koji se, kako tvrde u GFI, mogao zadržati u zemlji da su državne institucije bolje radile svoj posao, odnosno da su bili bolje riješeni zakonodavni okviri kojima se regulira oduzimanje nezakonito stečenog novca ili da se naplatio porez na dio zakonito zarađenog novca te da se na koncu spriječilo da uz pomoć raznih malverzacija taj novac ne bude iznesen iz zemlje.

GFI je nedavno objavio svoje izvješće o nelegalnim tijekovima novca u zemljama u razvoju, a napravljeno je uz pomoć metoda koje koristi i Svjetska banka.

>>Više od 60% građana misli da će se korupcija smanjiti kad uđemo u EU

Komentara 80

CH
chupakabra
16:24 07.01.2013.

To se istraživanje vjerovali ili ne odnosi na banke i na nekompetenciju prvo HNB-a a nakon njihovog preočitog propusta i naše vlade koja nije i koja ne reagira i to je zaista nažalost tako.

LI
ličkavučina
16:52 07.01.2013.

ADEZE !

LA
Lavica7
16:23 07.01.2013.

Samo? Tko je bio na v\asti u tih 10 godina? Da li drzava ima mehanizme kojima ce uci u trag izvucenoh novca ili je s ovim prica zavrsena? Deset po deset godina...i pa-pa drzavo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije