Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Više od 60% građana misli da će se korupcija smanjiti kad uđemo u EU

novac, plaća
Goran Stanzl/Pixsell
10.12.2012.
u 14:34

Najviše ispitanika očekuje smanjivanje uzimanja mita (12,8 posto) i nepotizam (12,6 posto)

Više od 60 posto ispitanika smatra da će se korupcija nakon ulaska Hrvatske u EU smanjiti, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala Hrvatska koje su danas, povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predstavili u hotelu Westin. Očekivanje je građana da će se korupcija najviše smanjiti u sudstvu (8,6 posto građana), a slijede zdravstvo (7,5 posto), političke stranke (5,4 posto) i policija (4,5 posto). Više od trećine građana (odnosno 37,5 posto) smatra da će se korupcija smanjiti u svim sektorima. Točno trećina građana očekuje da će se smanjiti svi oblici korupcije, a najviše ih očekuje smanjivanje uzimanja mita (12,8 posto) i nepotizam (12,6 posto).

Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda i predsjednik Skupine država protiv korupcije (GRECO), kazao je da 74 posto građana EU misli da je korupcija problem njihove države.

– No ta percepcija varira od zemlje do zemlje. Takvog su mišljenja 98 posto Grka i 19 posto Danaca – kazao je Mrčela primjećujući da u upitniku nema pitanja ima li korupcije u DORH-u.

– Možda se ljudi boje pitati ima li korupcije u DORH-u, takozvana ispraznica “da institucije rade svoj posao” ima negativan prizvuk iako bi to tako trebalo biti. Za to treba politička volja – kazao je Mrčela.

Paolo Berezzi uime Delegacije EU u Republici Hrvatskoj istaknuo je da zakoni nisu dovoljni, već je važna i njihova praktična primjena.

– Korupcija je ekonomski kriminal i treba ga kažnjavati novčano, a ne samo zatvorom –zaključio je Berezzi.

>> Daleko iza EU: Hrvatska po korupciji u društvu Kube i Omana

Komentara 11

PP
Peter Petrovic
14:45 10.12.2012.

60 posto grijese, jer eu ne interesira nasu korupciju vec nase tlo.

BR
brle
15:13 10.12.2012.

80% hrvatskih gradjana vjeruje u kojekakve gluposti o toj uniji i tragicno je citati o svim nadanjima tog naroda! sigurno je jedno, niti 10 tudjmana je nece izvuci vise iz te tvorevine,iako ce vec za dvije godine se pricati kakoako svi novci odose u brisel (ranije beograd) i da je to tamnica naroda...tko bi se kladio? nije mi nikako jasno kako to da su austrijanci otpustili samo tako svoje konjusare, da bi ih sad primali nazad? zar su im namjenili malo vecu radnu poziciju?

PA
parasa
17:50 10.12.2012.

Više od 60% građana misli da će se korupcija smanjiti kad uđemo u EU........ ___________ mislim da neće, nemože EU mentalitet jednog naroda tako brzo izmjeniti. Taj proces, ako, trajat će min. 50 godina, Koliko je zadnji proces komunista od 1945 trajao???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije